Rökig auberginröra med bröd & färskost

Rökig auberginröra med bröd & färskost
Foto: Tv4

Rökig auberginröra med bröd & färskost

Av: Sepide - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Smakrik förrätt på grillad aubergineröra som serveras med hembakat bröd, färskost och yoghurtsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 aubergine, grillad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 5 klyftor vitlök, stora pressade
  • 2 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm saffran
  • 3 ägg

bröd:

  • 1 förp torrjäst eller ett förp vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung (eller socker)
  • 1 ägg

Tilltugg:

  • färskost
  • basilika
  • mynta
  • grönlöksblad
  • persilja
  • rädisa

Yoghurtsås:

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 3 torkade schalottenlökar

Gör så här

  1. Skär ett snitt i auberginen och grilla på kol (Auberginen ska sjunka ihop). Ta bort från kolen och låt svalna något och skrapa sedan ur köttet ur frukten.
  2. Finhacka tomaterna och vitlöken. Stek tomat och vitlök i olja ett par minuter.
  3. Lägg i auberginen, saffran och gurkmejan och stek ytterligare 4-5 minuter. Skrapa röran till ena halvan av stekpannan.
  4. Knäck äggen och vispa ihop dem och häll i den andra halvan av stekpannan. Låt äggröran bli genomstekt och blanda sedan samman med auberginröran.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Bröd

  1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg.
  3. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  4. Låt degen till bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  5. Stjälp upp degen till bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  6. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  7. Värm en stekpanna på max värme
  8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
  9. Låt svalna.

Yoghurtsås

  1. Blanda yoghurt och den torkade löken.
  2. Servera brödet med auberginröran, yoghurtsåsen örter och färskost