• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rökbakad färskpotatis med ramslöksmajonnäs

Rökbakad färskpotatis med ramslöksmajonnäs

7 steg att laga

23 ingredienser

2 h

Rökbakad färskpotatis med ramslöksmajonnäs, lagrad ost, pumpakärnor och syrad lök slår det mesta som tillbehör vid middagen! En riktigt god rätt som passar såväl till middagen som buffén.

Ingredienser

Rökbakad färskpotatis

  • 200 g smör
  • rökspån
  • 800 g färskpotatis
  • 2 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen

Ramslöksmajonnäs

  • 100 g ramslök
  • 300 g rapsolja
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 rödlök, skalad och tunt skivad på mandolin
  • 0,5 dl 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 del socker, 3 del vatten)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 50 g pumpakärnor

Servering

  • 100 g lagrad svensk ost, flagad (ex svecia, präst, herrgård)
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • krasse

Gör så här

  1. Rökbakad färskpotatis
    Smält smöret. Använd röklåda/rökpistol, eller rökskåp, och rök smöret i 20 minuter.
  2. Baka potatisen i smöret i ugnen på 165 grader i 30 minuter med salt och peppar.
  3. Ramslöksmajonnäs
    Mixa ramslöken, rapsolja och 1 krm salt i kannmixer i 10 minuter, sila genom chinois och kyl.
  4. Mixa ägg, dijonsenap och citron i matberedare, mata i ramslöksoljan under mixning. Smaka av med salt och peppar.
  5. Topping
    Vänd rödlöken i 123-lagen, låt dra i 10 minuter.
  6. Koka upp vatten och salt, häll över pumpakärnorna och låt dra i 20 minuter. Rosta kärnorna torra i panna på medelvärme.
  7. Servering
    Lägg potatisen i skål. Toppa med flagad ost, löken och pumpakärnorna. Avsluta anrättningen med olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar (ev. lite smörgåskrasse).