Rökbakad färskpotatis med ramslöksmajonnäs

0 röster
2 h
6

Rökbakad färskpotatis med ramslöksmajonnäs, lagrad ost, pumpakärnor och syrad lök slår det mesta som tillbehör vid middagen! En riktigt god rätt som passar såväl till middagen som buffén.

Visa mer
2 h
6

Du behöver

Rökbakad färskpotatis

  • 200 g smör
  • rökspån
  • 800 g färskpotatis
  • 2 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen

Ramslöksmajonnäs

  • 100 g ramslök
  • 300 g rapsolja
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk citronjuice
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 1 rödlök, skalad och tunt skivad på mandolin
  • 0,5 dl 1-2-3-lag (1 del ättika, 2 del socker, 3 del vatten)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 50 g pumpakärnor

Servering

  • 100 g lagrad svensk ost, flagad (ex svecia, präst, herrgård)
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • smörgåskrasse
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rökbakad färskpotatis
    Smält smöret. Använd röklåda/rökpistol, eller rökskåp, och rök smöret i 20 minuter.
  2. Baka potatisen i smöret i ugnen på 165 grader i 30 minuter med salt och peppar.
  3. Ramslöksmajonnäs
    Mixa ramslöken, rapsolja och 1 krm salt i kannmixer i 10 minuter, sila genom chinois och kyl.
  4. Mixa ägg, dijonsenap och citron i matberedare, mata i ramslöksoljan under mixning. Smaka av med salt och peppar.
  5. Topping
    Vänd rödlöken i 123-lagen, låt dra i 10 minuter.
  6. Koka upp vatten och salt, häll över pumpakärnorna och låt dra i 20 minuter. Rosta kärnorna torra i panna på medelvärme.
  7. Servering
    Lägg potatisen i skål. Toppa med flagad ost, löken och pumpakärnorna. Avsluta anrättningen med olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar (ev. lite smörgåskrasse).
30 maj 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...