Rödvinskokt högrev med timjan och bönor

koket.se
rödvinskokt högrev
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Rödvinskokt högrev med timjan och bönor

16 ingredienser

3 h

Högrev kokt i rödvin med timjan. Serveras med vita bönor som smaksatts med parmesan. Har du en tryckkokare går detta långkok riktigt snabbt att göra.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg högrev, i bit
  • 6 gula lökar
  • 1 l rött vin
  • 0,5-1 l kalvfond (ej koncentrerad)
  • 5 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 förp vita bönor
  • 25 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 30 g parmesanost
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron
  • 1-2 dl vatten
  • olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och skiva löken.
  2. Hacka timjan fint.
  3. Värm på en stor kastrull och bryn köttet runt om i olja så allt får färg.
  4. Lyft ur köttet och stek sedan löken så den mjuknar.
  5. Lägg tillbaka köttet, fortsätt med timjan och lagerblad.
  6. Slå på vin och kalvfond så att det täcker. (Kom ihåg att späda med vatten om du använder koncentrerad fond på flaska)
  7. Låt koka antingen i ca 40 minuter i tryckkokare eller ca 3 timmar i kastrull med locket på glänt. Slå på mer kalvfond så den inte kokar torrt.
  8. När högreven börjar bli klar, värm på bönorna med lite vatten och ca 25 g smör. Det ska bli en krämig konsistens och sedan krossar man bönorna direkt i kastrullen.
  9. Lyft av från värmen och riv ner parmesan och vitlök samt citronskal. Blanda runt och avsluta med fint hackad bladpersilja.
  10. När köttet kokat klart, smaka av med salt och peppar. Skär upp kötet och servera med bönorna.