Rödspätta med beurre blanc och citronsmörade svartrötter

POPULÄRT
Rödspätta med beurre blanc och citronsmörade svartrötter
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Rödspätta med beurre blanc och citronsmörade svartrötter

12

16 ingredienser

45 min

Catarina lagar en enkel helgmiddag med stekt spätta och mjälla svartrötter i citronsmör. Till det bjuder hon sin absoluta favoritsås, beurre blanc, en lyxig smörsås. Som kronan på verket toppar hon med svart stenbitsrom och färsk körvel.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g rödspättafilé
  • 4 msk smör, att steka i
  • salt

Beurre Blanc

  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 vitpepparkorn
  • 150 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk gräslök, hackad

Citronsmörade svartrötter

  • 400 g svartrot
  • 1-2 msk smör
  • salt
  • 0,33 citron, finrivet skal

Topping

  • 1 burk svart stenbitsrom
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Skala och dela svartrötterna, lägg i en kastrull med saltat vatten (ligger de framme mörknar de snabbt).
  2. Torka av och salta rödspättafiléerna.
  3. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och vitpepparkorn. Koka/reducera ned till hälften och sila sedan av i en ny kastrull.
  4. Klicka i smöret i omgångar under konstant vispning, låt såsen koka lätt under tiden. När såsen tjocknat tillsätt grädde och finhackad gräslök. Smaka av med ev lite salt.
  5. Koka svartrötterna ca 10 minuter tills de är mjuka rakt igenom. Häll av vattnet och slunga dem i smör och rivet citronskal. Lägg på locket.
  6. Stek spättorna i smör någon minut per sida i rikligt med smör. Förvara de stekta spättorna om önskas i ugnen på 80 grader för att varmhållas. Servering
  7. Lägg svartrötter snyggt på en tallrik, lägg den stekta spättan ovanpå, värm på och häll över beurre blanc och toppa rätten med svart stenbitsrom och körvel. Servera direkt!