Rödbräserat fläsk

Rödbräserat fläsk
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Rödbräserat fläsk

10 ingredienser

3 h + tid i kyl

Receptet på rödbräserat fläsk är inte bara en absolut favorit, det är mitt liv. Jag har petat och justerat och lagat dessa älskliga fläskkuber hundratals gånger. Jag kan lova dig att om tillagningen är ett kärleksarbete så når avnjutandet rent erotiska höjder. Perfekta konsistenser av kött, svål och fett i lager på lager samsas med den kryddiga, söta, rondören av den mörkt röda, nästan svarta soyaglacen. /Erik
 
Rödbrässera (hong chao) är en av Sichuans 56 grundläggande tillagningsmetoder och syftar till den djupt röda karamelliserade färg som tillagningen ger.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färsk fläsksida med svål
  • 40 g färsk ingefära, oskalad
  • 2 sticklökar
  • 3 msk olja
  • 5 dl buljong (kokvätskan)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk risvin (alt. torr sherry)
  • 0,75 tsk salt
  • 3 msk farinsocker
  • 1 stjärnanis

Gör så här

  1. Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl.
  2. Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter.
  3. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan buljongen. Skär fläsket i 3 cm kuber med svålen kvar.
  4. Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna.
  5. Koka upp och sjud i två timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.
  6. Servera med uppmaningen att äta hela fläskkuben på en gång!