Rödbetsgnocchi med brynt salviasmör

koket.se
Rödbetsgnocchi med brynt salviasmör
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Rödbetsgnocchi med brynt salviasmör

10 ingredienser

40 m

Hemgjorda gnocchi serverade rödbetor samt brynt salviasmör och knapriga hasselnötter. En ljuvlig rätt som passar perfekt att bjuda på.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis, kokt och pressad
  • 4 rödbetor, kokta och delade i mindre klyftor
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 20 blad salvia
  • salt
  • 1 dl hasselnötter, rostade och skalade
  • 1 dl parmesanost, riven (reggiano)
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Koka skalad potatis mjuk. Låt ånga av väl så vätskan försvinner.
  2. Koka rödbetorna mjuka. Skala och låt svalna. Skär i bitar.
  3. Pressa potatisen och blanda med ägg och mjöl. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  4. Blanda ihop till en jämn len deg.
  5. Ta hälften av degen och platta ut till cirka 1-1,5 cm i tjocklek.
  6. Dela i långa stänger som sedan rullas. Dela i 1-1,5 cm lång bitar och tryck till en lätt “midja“ på varje bit. Låt vila separerade.
  7. Bryn smöret. Lägg ner salviablad i ett par sekunder tills de blivit stekta/friterade. Låt rinna av på papper.
  8. Sänk värmen på smöret.
  9. Koka gnocchin i välsaltat vatten.
  10. Lyft upp gnocchin med en hålslev när de flyter upp, lägg rakt ner i det brynta smöret tillsammans med rödbetor och hackade hasselnötter.
  11. Låt fräsa någon minut och servera sedan med stekta salviablad och riven ost.

Glöm inte att matsortera skal från potatis och rödbetor samt rester från salvian för en mer hållbar matlagning, och njut av dina rödbetsgnocchis. /Köket-redaktionen