Röda vinbärsrutor med smuldegstäcke

Röda vinbärsrutor med smuldegstäcke
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Röda vinbärsrutor med smuldegstäcke

46

6 steg att laga

10 ingredienser

60 min

Somrig och lättbakad smuldegskaka med syrliga röda vinbär och kardemumma. Bjud gärna med en kula vaniljglass. 

läs mer
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!

Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 210 g rörsocker [2,5 dl]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 150 g mandelmjöl [3 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 5 g kardemumma, grovmalen [1 tsk]

Fyllning

  • 100 g rörsocker (1 dl+1 msk)
  • 8 g majsstärkelse [1 msk]
  • 500 g färska röda vinbär [ca 9-10 dl]

Gör så här

  1. Smuldeg
    Sätt ugnen på 180 grader.Täck bottnen på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skär smöret till smuldegen i tärningar. Nyp med fingertopparna ihop smöret med övriga ingredienserna till en smuldeg.
  3. Lägg hälften av degen i formen och jämna till ytan.
  4. Fyllning
    Rör ihop socker och majsstärkelse till fyllningen i en skål. Plocka bären från klasarna och rör försiktigt ihop dem med sockerblandningen. Låt stå ca 10 minuter.
  5. Fördela fyllningen jämnt i formen. Smula över resten av degen. Grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter, tills ytan fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna.
  6. Skär i rutor. Servera gärna med en kula vaniljglass!