Röda vinbärsrutor med smuldegstäcke

46 röster
60 min

Somrig och lättbakad smuldegskaka med syrliga röda vinbär och kardemumma. Bjud gärna med en kula vaniljglass. 

60 min

Du behöver

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 210 g rörsocker [2,5 dl]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 150 g mandelmjöl [3 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 5 g kardemumma, grovmalen [1 tsk]

Fyllning

  • 100 g rörsocker (1 dl+1 msk)
  • 8 g majsstärkelse [1 msk]
  • 500 g färska röda vinbär [ca 9-10 dl]

Gör så här

  1. Smuldeg
    Sätt ugnen på 180 grader.Täck bottnen på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skär smöret till smuldegen i tärningar. Nyp med fingertopparna ihop smöret med övriga ingredienserna till en smuldeg.
  3. Lägg hälften av degen i formen och jämna till ytan.
  4. Fyllning
    Rör ihop socker och majsstärkelse till fyllningen i en skål. Plocka bären från klasarna och rör försiktigt ihop dem med sockerblandningen. Låt stå ca 10 minuter.
  5. Fördela fyllningen jämnt i formen. Smula över resten av degen. Grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter, tills ytan fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna.
  6. Skär i rutor. Servera gärna med en kula vaniljglass!
28 juli 2018