Röda vinbärsrutor med smuldegstäcke

23 röster
60 min

Somrig och lättbakad smuldegskaka med syrliga röda vinbär och kardemumma. Bjud gärna med en kula vaniljglass.

Visa mer
60 min

Du behöver

Smuldeg

  • 200 g smör
  • 210 g rörsocker (2,5 dl)
  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 150 g mandelmjöl (3 dl)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 55 g ägg (1)
  • 5 g kardemumma, grovmalen (1 tsk)

Fyllning

  • 100 g rörsocker (1 dl+1 msk)
  • 8 g majsstärkelse (1 msk)
  • 500 g färska röda vinbär (ca 9-10 dl)

Gör så här

  1. Smuldeg
    Sätt ugnen på 180 grader.Täck bottnen på en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Skär smöret till smuldegen i tärningar. Nyp med fingertopparna ihop smöret med övriga ingredienserna till en smuldeg.
  3. Lägg hälften av degen i formen och jämna till ytan.
  4. Fyllning
    Rör ihop socker och majsstärkelse till fyllningen i en skål. Plocka bären från klasarna och rör försiktigt ihop dem med sockerblandningen. Låt stå ca 10 minuter.
  5. Fördela fyllningen jämnt i formen. Smula över resten av degen. Grädda mitt i ugnen i 40–45 minuter, tills ytan fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna.
  6. Skär i rutor. Servera gärna med en kula vaniljglass!
28 juli 2018

Fler goda recept