Röda och gröna tomater med smak av koriander och jalapeño

Nicolinas variation på tomat
Foto: TV4
Nicolina Karlsson KK
Nicolina Karlsson KK

Röda och gröna tomater med smak av koriander och jalapeño

Av: Nicolina Karlsson

Från: Kockarnas kamp

24 ingredienser

Nicolinas förrätt med variation på tomat med inslag av jalapeño och koriander.

Ingredienser

portioner4 - 6

Tomatbuljong

  • 4 kvisttomater, röda och stora
  • 2 tomatkvistar

Semitorkade tomater

  • 12 romanticatomater
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt

Färska tomater

  • 12 romanticatomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gröna syrade tomater

  • 4 gröna tomater
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk strösocker

Tomat- och koriander majonnäs

  • 1 tomat, grön (plus resterna som blir från de mandolinade gröna tomaterna)
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • ca 3 dl rapsolja
  • 1 tsk korianderfrö

Jalapeñoolja

  • 1 jalapeño
  • 1 dl rapsolja

Stjälkselleri

  • 1 stjälkselleri

Till servering

  • 20 g färsk koriander
  • krasse
  • 4 kvistar libbsticka

Gör så här

Tomatbuljong

  1. Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en blender till en slät juice.
  2. Bryt tomatkvistarna och lägg i tomatjuicen. Sila av i kaffefilter. Låt stå i kylen över natten. Den ska vara iskall när den serveras.

Semitorkade tomater

  1. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
  2. Skär tomaterna i klyftor. Blanda med olivolja, socker, salt och timjan i en ugnssäker form. Torka i ugnen ca 30 minuter.

Färska tomater

  1. Halvera tomaterna och blanda med olivolja och salt.

Gröna syrade tomater

  1. Skär de gröna tomaterna tunt med kniv eller på mandolin. Blanda äppelcidervinäger, socker och salt. Häll över tomaterna.

Tomat- och koriandermajonnäs

  1. Skär de gröna tomaterna i bitar och sota dem i en stekpanna. Rosta korianderfröna och mixa eller mortla dem.
  2. Mixa tomaterna med äggulan, salt och äppelcidervinäger till en slät massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka upp med koriander.

Jalapeñoolja

  1. Mixa jalapeño med olja helt slätt.

Stjälkselleri

  1. Skär stjälksellerin tunt och lägg i kallt vatten.
  2. Lägg upp alla komponenter, utom buljongen, vackert i lite djupa tallrikar. Häll på buljongen vid servering.