Röda och gröna tomater med smak av koriander och jalapeño

Nicolinas variation på tomat
Foto: TV4
Nicolina Karlsson KK
Nicolina Karlsson KK

Röda och gröna tomater med smak av koriander och jalapeño

2

9 steg att laga

24 ingredienser

Nicolinas förrätt med variation på tomat med inslag av jalapeño och koriander. 

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Tomatbuljong

  • 4 kvisttomat, röda och stora
  • 2 tomatkvistar

Semitorkade tomater

  • 12 romanticatomater
  • 5 kvist färsk timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt

Färska tomater

  • 12 romanticatomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gröna syrade tomater

  • 4 gröna tomater
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk strösocker

Tomat- och koriander majonnäs

  • 1 tomat, grön (plus resterna som blir från de mandolinade gröna tomaterna)
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • ca 3 dl rapsolja
  • 1 tsk korianderfrö

Jalapeñoolja

  • 1 jalapeño
  • 1 dl rapsolja

Stjälkselleri

  • 1 stjälkselleri

Till servering

  • 20 g färsk koriander
  • krasse
  • 4 kvist libbsticka

Gör så här

  1. Tomatbuljong
    Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en blender till en slät juice. Bryt tomatkvistarna och lägg i tomatjuicen. Sila av i kaffefilter. Låt stå i kylen över natten. Den ska vara iskall när den serveras.
  2. Semitorkade tomater
    Sätt ugnen på 125 grader varmluft. Skär tomaterna i klyftor. Blanda med olivolja, socker, salt och timjan i en ugnssäker form. Torka i ugnen ca 30 minuter.
  3. Färska tomater
    Halvera tomaterna och blanda med olivolja och salt.
  4. Gröna syrade tomater
    Skär de gröna tomaterna tunt med kniv eller på mandolin. Blanda äppelcidervinäger, socker och salt. Häll över tomaterna.
  5. Tomat- och koriandermajonnäs
    Skär de gröna tomaterna i bitar och sota dem i en stekpanna. Rosta korianderfröna och mixa eller mortla dem.
  6. Mixa tomaterna med äggulan, salt och äppelcidervinäger till en slät massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka upp med koriander.
  7. Jalapeñoolja
    Mixa jalapeño med olja helt slätt.
  8. Stjälkselleri
    Skär stjälksellerin tunt och lägg i kallt vatten.
  9. Lägg upp alla komponenter, utom buljongen, vackert i lite djupa tallrikar. Häll på buljongen vid servering.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer