1 tomat, grön (plus resterna som blir från de mandolinade gröna tomaterna)
1 äggula
1 krm salt
1 tsk äppelcidervinäger
ca 3 dl rapsolja
1 tsk korianderfrö
Jalapeñoolja
1 jalapeño
1 dl rapsolja
Stjälkselleri
1 stjälkselleri
Till servering
20 g färsk koriander
krasse
4 kvistar libbsticka
Gör så här
Tomatbuljong
Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en blender till en slät juice.
Bryt tomatkvistarna och lägg i tomatjuicen. Sila av i kaffefilter. Låt stå i kylen över natten. Den ska vara iskall när den serveras.
Semitorkade tomater
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Skär tomaterna i klyftor. Blanda med olivolja, socker, salt och timjan i en ugnssäker form. Torka i ugnen ca 30 minuter.
Färska tomater
Halvera tomaterna och blanda med olivolja och salt.
Gröna syrade tomater
Skär de gröna tomaterna tunt med kniv eller på mandolin. Blanda äppelcidervinäger, socker och salt. Häll över tomaterna.
Tomat- och koriandermajonnäs
Skär de gröna tomaterna i bitar och sota dem i en stekpanna. Rosta korianderfröna och mixa eller mortla dem.
Mixa tomaterna med äggulan, salt och äppelcidervinäger till en slät massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka upp med koriander.
Jalapeñoolja
Mixa jalapeño med olja helt slätt.
Stjälkselleri
Skär stjälksellerin tunt och lägg i kallt vatten.
Lägg upp alla komponenter, utom buljongen, vackert i lite djupa tallrikar. Häll på buljongen vid servering.