Röd thaicurry med kycklingköttbullar

POPULÄRT
koket.se
Röd thaicurry med kycklingköttbullar
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Röd thaicurry med kycklingköttbullar

21 ingredienser

40 min

Saftiga kycklingköttbullar tillagade i en krämig och smakrik röd thaicurry-sås. Bjud med nykokt jasminris. Tänk på att olika märken på currypasta varierar i styrka.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kycklingköttbullar

  • 600 g kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk fisksås
  • 4-5 cm färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • salt
  • svartpeppar

Curry

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 citrongräs, bankad
  • 3 klyftor vitlök
  • 4-5 cm färsk ingefära
  • 3-4 msk röd currypasta (beroende på styrka)
  • 4 dl kokosgrädde, av god kvalitet
  • 2 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk ljust muscovadosocker, eller farinsocker
  • 1 limefrukt, finrivet skal + saft
  • 150 g sockerärtor
  • 1 kruka färsk koriander
  • neutral matolja, till stekning

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt

Gör så här

Curry

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Ta bort det yttersta på citrongräset. Banka med baksidan av
  2. kniven på citrongräset så att den blir krossad. Skala och finriv vitlök och ingefära.
  3. Stek schalottenlöken mjuk i olja i en wok eller en djup stekpanna. Tillsätt röd currypasta, vitlök och ingefära, låt allt fräsa i några sekunder.
  4. Häll i kokosmjölk, citrongräs, fisksås och socker. Låt koka utan lock i 10 minuter.

Kycklingfärsbullar

  1. Blanda färsen med ägg, fisksås, ingefära, vitlök, salt och peppar.
  2. Plocka bladen på koriandern. Hacka stjälkar, riv skal, pressa juicen (från hälften av limen) och tillsätt i curryn. Smaka av med ev mer fisksås och socker.
  3. Forma små bollar av färsen med hjälp av två skedar och släpp ner dem direkt i currygrytan. Låt dem koka ca 5 minuter i såsen.
  4. Lägg sedan i sockerärtorna. Låt allt få ett uppkok, dra av från plattan och strö över korianderblad.
  5. Servera genast med nykokt jasminris.