9 dl kycklingbuljong (tärning eller utspädd koncentrat)
40 g smör
40 g parmesanost
2 dl torrt vitt vin
olivolja
Gör så här
1Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull och håll den varm på låg värme under hela tillagningen.
Finhacka schalottenlöken. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg.
Häll i arborio riset och rör om så att alla riskorn täcks av oljan. Låt riset rostas lätt i någon minut tills det blir lätt genomskinligt.
Häll på det vita vinet och låt det koka in i riset under omrörning.
Blanda ut saffran med lite vatten. Tillsätt lite av saffranet, var lite försiktig och smaka av om det behövs mer.
Tillsätt en slev varm buljong i taget och rör om regelbundet. Upprepa detta tills riset är krämigt men fortfarande har en lätt kärna (ca 18–20 minuter).
När risotton är klar, ta kastrullen från värmen och rör ner smör och parmigiano reggiano. Slunga gärna för att få till en luftig känsla i risotton. Smaka av med salt vid behov.
Risotton ska vara krämig och lös i konsistensen. Servera på en platt och varm tallrik. Toppa med fint riven parmigiano reggiano och ringla lite saffransvatten över risotton.