Risotto med rostade betor och chèvre

POPULÄRT
koket.se
Risotto med rostade betor och chèvre
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Risotto med rostade betor och chèvre

15 ingredienser

40 m

Krämig vegetarisk risotto med blandade betor, vitt vin och getost.

 Se & gör: perfekt risotto steg för steg!

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blandade betor
  • 8 msk olivolja
  • 1 dl timjan
  • 70 g chèvreost
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • ca 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl risottoris
  • 3 dl vitt vin
  • 4 msk smör
  • citron, rivet skal
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med betorna. Dela varje beta i fyra delar. Lägg på en plåt och täck med 3 msk olivolja och salt. Blanda runt och baka i ugnen tills de är mjuka, ca 25 minuter.
  2. Hacka timjan och bryt chèvre i mindre bitar.
  3. Skala och finhacka löken. Hacka vitlök och selleri smått.
  4. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek lök, vitlök och selleri på medelvärme tills löken är mjuk. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
  5. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca 2 minuter. Ta en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
  6. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka av! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Tillsätt de rostade betorna och rör om.
  7. Ta risotton från värmen, tillsätt salt, peppar, 4 msk smör, 70 g chèvre och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer buljong så att du får en rinnig konsistens.
  8. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig. Servera med hackad timjan och rivet citronskal.