Risotto med parmesan och vit tryffel

Risotto med parmesan och vit tryffel
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Risotto med parmesan och vit tryffel

8 ingredienser

En riktigt lyxig risotto med champagne, generöst med parmesan och färsk vit tryffel.

Ingredienser

portioner
  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 dl carnaroliris
  • 2 dl champagne, eller mousserande vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 2 dl parmesanost
  • ca 1 dl olivolja
  • 50 g smör
  • färsk tryffel, vit

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken fint. Koka upp kycklingbuljongen i en separat kastrull. Riv parmesanosten
  2. Fräs löken i olivoljan i en vid panna med höga kanter på medelvärme, ca 10 minuter.
  3. Tillsätt riset och låt det fräsa med tills riset får en nästan genomskinlig färg, se till att röra hela tiden med en träslev.
  4. Tillsätt därefter champagnen och låt den koka in. Börja därefter ”mata” risotton med den varma kycklingbuljongen, ett par skopor i taget. Låt småkoka och rör om ofta, fortsätt så tills konsistensen på riskornen är al dente.
  5. Rör i den rivna parmesanosten, spara lite till garnering, och smöret. Lägg upp på tallrik, konsistensen ska vara rinnig, toppa med lite olivolja, riven parmesan och färsk vit tryffel.