Risotto med parmesan och vit tryffel
Risotto med parmesan och vit tryffel
8 ingredienser
En riktigt lyxig risotto med champagne, generöst med parmesan och färsk vit tryffel.
Ingredienser
- 2 bananschalottenlökar
- 3 dl carnaroliris
- 2 dl champagne, eller mousserande vin
- 1 l kycklingbuljong
- 2 dl parmesanost
- ca 1 dl olivolja
- 50 g smör
- färsk tryffel, vit
Gör så här
- Skala och finhacka löken fint. Koka upp kycklingbuljongen i en separat kastrull. Riv parmesanosten
- Fräs löken i olivoljan i en vid panna med höga kanter på medelvärme, ca 10 minuter.
- Tillsätt riset och låt det fräsa med tills riset får en nästan genomskinlig färg, se till att röra hela tiden med en träslev.
- Tillsätt därefter champagnen och låt den koka in. Börja därefter ”mata” risotton med den varma kycklingbuljongen, ett par skopor i taget. Låt småkoka och rör om ofta, fortsätt så tills konsistensen på riskornen är al dente.
- Rör i den rivna parmesanosten, spara lite till garnering, och smöret. Lägg upp på tallrik, konsistensen ska vara rinnig, toppa med lite olivolja, riven parmesan och färsk vit tryffel.