Risotto med citron och friterade kronärtskockor

Zeta Risotto med citron och friterade kronärtskockor
Foto: Zeta

Risotto med citron och friterade kronärtskockor

13 ingredienser

35 min

En fräsch och krämig risotto med frisk citron och frasiga friterade kronärtskockor. Servera som den är, eller som tillbehör till kyckling eller fisk!

Zeta Marinerade kronärtskockor
Zeta Marinerade kronärtskockor produkt 2024

Zeta Marinerade kronärtskockor

Perfekta som antipasti eller som ett tillbehör till grillat kött eller lax.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 2 förp Zeta Kronärtskockor marinerade
  • 0,5 dl Zeta Rapsolja
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • ca 1 l kycklingbuljong (utspädd)
  • Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 350 g Zeta Carnaroliris
  • 250 ml Zeta Matlagningsvin Vitt
  • 3 dl Zeta Parmigiano Reggiano 14 mån, finriven
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • Zeta Olivolja Citron
  • 1 citron, zest och saft
  • 0,5 kruka färsk basilika (eller oregano)

Gör så här

  1. Ta den ena burken med kronärtskockor och sila av oljan ner i en kastrull. Tillsätt ca 0,5 dl rapsolja och hetta upp oljan. Lägg försiktigt ner kronärtskockorna i oljan och fritera tills de blivit gyllenbruna. Lägg upp dem på hushållspapper och låt rinna av.
  2. Värm upp buljongen i en separat kastrull.
  3. Fräs schalottenlök i rikligt med olivolja i 4-5 minuter på låg värme i en bred kastrull eller en stekpanna med höga kanter. Hacka den andra burken med kronärtskockor till mindre bitar och tillsätt till löken. Höj värmen, häll i riset och fräs ett par minuter till.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in nästan helt i riskornen.
  5. Sänk värmen något, tillsätt den varma buljongen, först några deciliter sedan öka mängden mer och mer. Rör om (nästan) hela tiden.
  6. Ta bort kastrullen från värmen när det mesta av buljongen är tillsatt och när risotton är krämig men fortfarande al dente. Det tar ca 18-20 minuter.
  7. Rör i parmesan, salta och peppra.
  8. Lägg på friterade kronärtskockor och strössla över citronzest, hackad basilika eller oregano och några droppar citronsaft. Ringla över olivolja citron för ytterligare smaksättning samt lite finriven parmesanost. Dra några extra varv med svartpepparkvarnen över. Servera genast.
TIPS!
Fler tips från Zeta!
Zeta Pinsa med vispad mascarpone, rom och rödlök

Fler tips från Zeta!

Fler tips och goda recept från Zeta!

Läs mer