Risotto funghi, Paolo Robertos recept

30 m
4
Spela video Risotto funghi, Paolo Robertos recept
Foto: TV4
30 m
4

Du behöver

  • 6 dl färska kantareller, karl johan eller annan svamp
  • 1 gul lök
  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • olivolja
  • 0,5 pkt saffran (0,25 g)
  • ca 0,9-1,1 l svamp- eller kycklingbuljong (på fond eller tärningar)
  • 1 dl vitt vin
  • 25 g smör
  • 1 dl färskriven parmesanost + lite extra till servering
  • ca 150 g mascarpone
  • 2 msk finhackad persilja

Gör så här

  1. Putsa och skär svampen i små bitar. Hacka löken.
  2. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Blanda i ris och saffran, höj värmen, tillsätt vinet och rör om tills det mesta av vinet ångat bort.
  3. Tillsätt buljong lite i taget och koka på låg värme under ständig omröring i 18-20 minuter. Späd kontinuerligt med buljong och blanda ner svampen efter halva koktiden. Fortsätt att koka tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd.
  4. Rör i smör och parmesanost och dra sedan kastrullen från värmen. Låt den stå i ett par minuter och blanda därefter snabbt i mascarpone (den får inte koka) med luftiga tag.
  5. Servera genast med lite överströdd persilja.
Kommentera receptet

Fler goda recept