Risotto funghi, Paolo Robertos recept

96 röster
30 m
4
Risotto funghi, Paolo Robertos recept
Foto: TV4

Paolos krämiga svamprisotto med mascarpone, saffran samt kantareller eller karl johan är en riktig vinnare på middagsbordet.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 6 dl färska kantareller (karl johan eller annan svamp)
  • 1 gul lök
  • 3 dl arborioris (eller avioriris)
  • olivolja
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • ca 0,9-1,1 l svampbuljong (eller kycklingbuljong, på fond eller tärningar)
  • 1 dl vitt vin
  • 25 g smör
  • 1 dl parmesan, färskriven + lite extra till servering
  • ca 150 g mascarpone
  • 2 msk persilja, finhackad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Putsa och skär svampen i små bitar. Hacka löken.
  2. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Blanda i ris och saffran, höj värmen, tillsätt vinet och rör om tills det mesta av vinet ångat bort.
  3. Tillsätt buljong lite i taget och koka på låg värme under ständig omröring i 18-20 minuter. Späd kontinuerligt med buljong och blanda ner svampen efter halva koktiden. Fortsätt att koka tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd.
  4. Rör i smör och parmesanost och dra sedan kastrullen från värmen. Låt den stå i ett par minuter och blanda därefter snabbt i mascarpone (den får inte koka) med luftiga tag.
  5. Servera genast med lite överströdd persilja.

Laddar fler recept...