Risi e Bisi
Risi e Bisi
11 ingredienser
1 h
"Italien är mer än risotto. Den här ärtgröna risrätten från norra Italien tar vara på försommarens primörer." /Erik Videgård
Ingredienser
- 1 l kycklingbuljong
- 1 kg gröna ärtor (färska)
- 1 gul lök (liten)
- 50 g pancetta
- 3 msk rapsolja
- 2 msk färsk bladpersilja, finhackad
- 350 g risottoris (Carnaroli eller Arborio)
- 1 msk olivolja
- 50 g parmesanost (eller mjölkfritt alternativ)
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Koka upp kycklingbuljongen.
- Sprita ärtorna och spara skidorna för sig, skölj skidorna väl.
- Koka ärtskidorna i lättsaltat vatten i 45 minuter.
- Mixa ärtskidorna till en tjock puré, sila av vätskan som du sparar och håller varm. Släng det som är kvar i silen.
- Hacka lök och pancetta i små bitar. Fräs bitarna i en stor stekpanna med rapsolja i 5 minuter på medelvärme. Tillsätt sedan persilja.
- Hall i ärterna och hälften av buljongen, låt koka i 5 minuter.
- Häll i den gröna juicen från ärtskidorna samt smaka av med salt och peppar. Koka sedan upp och tillsätt riset.
- Sänk värmen och låt det hela sjuda tills riset är klart, ca 15 minuter. Rör om då och då och späd med buljong om det behövs.
- Tänk på att konsistensen skall vara som en tjock soppa och inte som en krämig risotto.
- När riset är klart stänger du av värmen och rör ner olivolja och ost.
- Servera direkt!