Risi e Bisi

POPULÄRT
Risi e Bisi
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Risi e Bisi

11 ingredienser

1 h

"Italien är mer än risotto. Den här ärtgröna risrätten från norra Italien tar vara på försommarens primörer." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 kg gröna ärtor (färska)
  • 1 gul lök (liten)
  • 50 g pancetta
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 350 g risottoris (Carnaroli eller Arborio)
  • 1 msk olivolja
  • 50 g parmesanost (eller mjölkfritt alternativ)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp kycklingbuljongen.
  2. Sprita ärtorna och spara skidorna för sig, skölj skidorna väl.
  3. Koka ärtskidorna i lättsaltat vatten i 45 minuter.
  4. Mixa ärtskidorna till en tjock puré, sila av vätskan som du sparar och håller varm. Släng det som är kvar i silen.
  5. Hacka lök och pancetta i små bitar. Fräs bitarna i en stor stekpanna med rapsolja i 5 minuter på medelvärme. Tillsätt sedan persilja.
  6. Hall i ärterna och hälften av buljongen, låt koka i 5 minuter.
  7. Häll i den gröna juicen från ärtskidorna samt smaka av med salt och peppar. Koka sedan upp och tillsätt riset.
  8. Sänk värmen och låt det hela sjuda tills riset är klart, ca 15 minuter. Rör om då och då och späd med buljong om det behövs.
  9. Tänk på att konsistensen skall vara som en tjock soppa och inte som en krämig risotto.
  10. När riset är klart stänger du av värmen och rör ner olivolja och ost.
  11. Servera direkt!