Risgrynsplättar med sidfläsk, svamp och lingon

NYHET
Risgrynsplättar med sidfläsk, svamp och lingon
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Risgrynsplättar med sidfläsk, svamp och lingon

18 ingredienser

35 min

Små plättar gjorda på risgrynsgröt, serverade med knaperstekt fläsk, timjanskryddad svamp och färska lingon bjuder på en perfekt kombination av sött, salt och umami.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Plättar (ca 16 st)

  • 500 g risgrynsgröt
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • smör, till stekning (eller olja)
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 300 g sidfläsk, tärnat eller skivat
  • 200 g svamp (gärna skogssvamp, t.ex. trattkantareller)
  • 1 tsk kryddpepparkorn, mortlad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 gul lök, grovt strimlad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk smör
  • 1 kruka persilja, finhackad

Rårörda lingon

  • frysta lingon, tinade
  • strösocker

Gör så här

Håll skärmen tänd

Plättar

  1. Blanda risgrynsgröten med ägg, vetemjöl, lökpulver, bakpulver, salt och svartpeppar till en jämn smet.
  2. Låt smeten gärna vila några minuter så den sätter sig.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Klicka ut små plättar av smeten i pannan. Stek på medelvärme tills de är gyllene och frasiga på båda sidor.
  4. Håll plättarna varma under folie eller i ugnen.

Tillbehör

  1. Stek sidfläsket krispigt i en torr panna. Ta upp fläsket och lägg åt sidan.
  2. I samma panna, tillsätt vid behov lite rapsolja, fräs svampen och den strimlade löken tills de får fin färg.
  3. Tillsätt smör, timjan, mortlad kryddpeppar och vitlök. Låt fräsa samman och smaka av med salt. Vänd ner den finhackade persiljan precis innan servering.

Rårörda lingon

  1. Blanda tinade lingon med strösocker efter smak och rör tills sockret löst sig.

Servering

  1. Servera risgrynsplättarna med knaperstekt sidfläsk, vitlökssvamp och en rejäl sked rårörda lingon.