Små plättar gjorda på risgrynsgröt, serverade med knaperstekt fläsk, timjanskryddad svamp och färska lingon bjuder på en perfekt kombination av sött, salt och umami.
200 g svamp (gärna skogssvamp, t.ex. trattkantareller)
1 tsk kryddpepparkorn, mortlad
1 tsk torkad timjan
1 gul lök, grovt strimlad
3 klyftor vitlök, finhackade
2 msk smör
1 kruka persilja, finhackad
Rårörda lingon
frysta lingon, tinade
strösocker
Gör så här
Håll skärmen tänd
Plättar
Blanda risgrynsgröten med ägg, vetemjöl, lökpulver, bakpulver, salt och svartpeppar till en jämn smet.
Låt smeten gärna vila några minuter så den sätter sig.
Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Klicka ut små plättar av smeten i pannan. Stek på medelvärme tills de är gyllene och frasiga på båda sidor.
Håll plättarna varma under folie eller i ugnen.
Tillbehör
Stek sidfläsket krispigt i en torr panna. Ta upp fläsket och lägg åt sidan.
I samma panna, tillsätt vid behov lite rapsolja, fräs svampen och den strimlade löken tills de får fin färg.
Tillsätt smör, timjan, mortlad kryddpeppar och vitlök. Låt fräsa samman och smaka av med salt. Vänd ner den finhackade persiljan precis innan servering.
Rårörda lingon
Blanda tinade lingon med strösocker efter smak och rör tills sockret löst sig.
Servering
Servera risgrynsplättarna med knaperstekt sidfläsk, vitlökssvamp och en rejäl sked rårörda lingon.