Ris a la malta med jordgubbskompott

60 m
6 - 8
Ris a la malta med jordgubbskompott
Foto: Catarina König

Underbart julig dessert, ris a la malta är en riktig klassiker! 

23 december 2017
60 m
6 - 8

Du behöver

  • 2,5 dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 0,75 tsk salt
  • 8-9 dl mjölk, 4 %
  • 1 hel kanelstång
  • 4 dl vispgrädde, vispad
  • 2-3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Jordgubbskompott

  • 450 g frysta jordgubbar (2 paket)
  • 2 msk vatten
  • 2-3 msk socker

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om, låt koka på medelhög värme under lock i ca 10 min.
  2. Tillsätt kanelstången och häll i mjölk successivt. Låt små-puttra under omrörning på svag värme i ca 40 min.
  3. Blir gröten för tunn, låt den fortsätta gå på värmen och svälla. Blir gröten för tjock så tillsätt istället mer mjölk.
  4. När gröten är färdig släng bort kanelstången och ställ svalt.
  5. Vispa upp grädden, men inte allt för hårt och rör sedan i vaniljsockret.
  6. Vänd ner vaniljgrädden i den svala gröten och smaka av. ( Tillsätt mer vaniljsocker om önskas.) Ställ svalt till servering.
  7. Jordgubbskompott
    Låt frysta jordgubbar, vatten och socker smälta samman på svag värme och sedan sjuda tills bären blir mjuka. Låt småputtra till en härlig kompott. Servera den lyxiga vaniljdoftande gröten tillsammans med den varma jordgubbskompotten.
Kommentera receptet

Fler goda recept