Krämig ripa serveras med klyftpotatis och flarn av västerbottensost
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Riv västerbottensost och lägg i fyra högar på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Låt gå i ugnen tills de smält ihop och fått fin färg.
Låt svalna.
Potatisklyftor
Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt. Ringla över olja och strö över flingsalt. Kör i ugnen i ca 25min. Rör om efter halva tiden ungefär. Känn med provsticka så de är mjuka rakt igenom och se till så de fått färg innan du tar ut dom ur ugnen.
Medan potatisen går i ugnen så gör grönsalladen och tillaga ripan.
Grönsallad
Skölj och hacka gurka, tomat och sallad. Blanda.
Ripa
Hacka och fräs schalottenlök. Skär ripbröstet i centimeterstora bitar och fräs snabbt i 2 min i en stekpanna. Häll i löken i samma stekpanna som brösten, häll i crème fraiche, salt och peppar och låt det puttra lite.
Tillbehör
Smält svartvinbärsgelé i en kastrull och ringla det över ripan vid servering.