Ripa med ugnspotatis och västerbottenflarn

Ripa med ugnspotatis och västerbottenflarn
Foto: TV4

Ripa med ugnspotatis och västerbottenflarn

Av: Mats - Gällivare

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

40m

Krämig ripa serveras med klyftpotatis och flarn av västerbottensost

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ripa

  • 8-10 schalottenlökar
  • 8 ripbröst
  • 5 dl crème fraîche
  • 0,5 krm salt
  • svartpeppar

klyftpotatis

  • 800 g fast potatis
  • 2 msk olja
  • flingsalt

Västerbottensostflarn

  • 6 msk Västerbottensost, riven (1,5 msk/flarn)

Grönsallad

  • sallad
  • 1 gurka
  • 1 tomat

Tillbehör

  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Västerbottensostflarn

  1. Riv västerbottensost och lägg i fyra högar på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Låt gå i ugnen tills de smält ihop och fått fin färg.
  2. Låt svalna.

Potatisklyftor

  1. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt. Ringla över olja och strö över flingsalt. Kör i ugnen i ca 25min. Rör om efter halva tiden ungefär. Känn med provsticka så de är mjuka rakt igenom och se till så de fått färg innan du tar ut dom ur ugnen.
  2. Medan potatisen går i ugnen så gör grönsalladen och tillaga ripan.

Grönsallad

  1. Skölj och hacka gurka, tomat och sallad. Blanda.

Ripa

  1. Hacka och fräs schalottenlök. Skär ripbröstet i centimeterstora bitar och fräs snabbt i 2 min i en stekpanna. Häll i löken i samma stekpanna som brösten, häll i crème fraiche, salt och peppar och låt det puttra lite.

Tillbehör

  1. Smält svartvinbärsgelé i en kastrull och ringla det över ripan vid servering.