Rimmad oxbringa med nässelpesto, primörer och smörad buljong

Rimmad oxbringa med nässelpesto, primörer och smörad buljong
Foto: TV4
Kajsa Axbåge - KK 2019
Kajsa Axbåge - KK 2019

Rimmad oxbringa med nässelpesto, primörer och smörad buljong

Av: Kajsa Axbåge

Från: Kockarnas kamp

23 ingredienser

2-3 h

Bräckt rimmad oxbringa med nässelpesto smaksatt med ramslök, primörer och en smörad buljong. Lyxigt långkok med klassiska svenska smaker!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rimmad oxbringa (gärna med mycket fett)
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 0,5 rotselleri
  • 1 purjolök (liten)
  • 4 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kvistar backtimjan

Pesto

  • 300 g nässlor
  • 12 blad ramslök
  • 3 msk solroskärnor
  • 2-3 msk kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl lagrad prästost, riven
  • salt
  • peppar

Servering

  • 4 vita sparrisar
  • 4 gröna sparrisar
  • 8 morötter (späda)
  • 4 gulbetor (små)
  • salt
  • strösocker
  • citronsaft, färskpressad
  • 250 g smör

Gör så här

Bringa

  1. Lägg bringan i rymlig kastrull. Skala och dela rotfrukterna och purjon och lägg i kastrullen tillsammans med bringan. Lägg på lagerblad, peppar och timjan. Fyll på med vatten så att det täcker.
  2. Koka upp och låt sjuda i ca 1,5-2 h. Skumma av några gånger under tiden. Bringan är färdig när det går att vrida en gaffel ett varv i köttet utan motstånd.
  3. Lyft upp bringan och lägg i en platt form som passar, lägg ett smörpapper över och lägg på en tyngd. Ställ kallt och låt stå i press tills köttet kallnat helt och satt sig.
  4. Sila av grönsakerna och spara buljongen. Häll tillbaka buljongen i kastrullen koka ner tills 1/3 återstår, lyft av från värmen och ställ åt sidan.

Pesto

  1. Plocka bort de grövre stammarna på nässlorna (om sånna finns). Doppa nässlorna hastigt i kokande vatten och sen direkt i isbad.
  2. Plocka upp nässlorna ur isbadet, krama ur vattnet. Dela ner ramslöken i strimlor. Lägg ner nässlor och ramslök i en kanna eller matberedare och mixa tillsammans med olja, solrosfrön och osten till en robust men jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Skala den vita sparrisen noga och kala den nedre delen på den gröna sparrisen.
  2. Skrubba morötterna försiktigt, de behöver ej skalas om de är späda och fina. Tvätta gulbetorna och dela varje beta i fyra bitar.
  3. Stek morötterna snabbt i smör, låt få lite färg.
  4. Koka sparrisen i saltat och sockrat vatten med lite citron i. Koka ej genommjuka utan lämna lite al dente. Kyl ner och dela varje sparris i fyra bitar
  5. Koka gulbetorna i saltat vatten, kyl ner.
  6. Skiva oxbringan i 6-7 mm skivor, 130-150 g per person.
  7. Koka upp buljongen.
  8. Stek bringan i panna med smör, den ska bli knaprig.
  9. Glacera grönsakerna i en kastrull med lite smör, salta och peppra efter behov.
  10. Montera ner ca 150 g smör i tärningar med mixerstav i buljongen, nu buljongen inte koka.
  11. Lägg bringan mitt på tallriken, fördela grönsakerna runt omkring och toppa med peston, häll försiktigt den smörade buljong runt köttet och lite över grönsakerna.