Rimmad kyckling med pestosås

1 röst
4
Rimmad kyckling med pestosås
Foto: TV4

Det här är en god middag året runt, men framför allt på sommaren. Kycklingen kan kokas i den svala kvällen och tas fram till lunch eller middag i sommarvärmen. Kokt färskpotatis smakar gott till

Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling (ca 1, 2 kg)
  • 2 msk salt

Koklag:

  • vatten så att det täcker
  • 0,5 purjolök, det gröna
  • 1 morot
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 kvistar persilja
  • Pestosås:
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl hackade valnötter
  • 1 krm salt

Till servering:

  • strimlad morot
  • strimlad rättika
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Dag 1: Dela kycklingen i två halvor. Skölj dem väl och låt dem rinna av, torka halvorna med hushållspapper. Gnid varje halva ut- och invändigt med 1 msk salt vardera. Lägg dem därefter bredvid varandra med köttsidan upp i en plastpåse och tillslut den. Lägg påsen på en tallrik och ställ den i kylen. Rimma kycklingen 1 dygn.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg ner kycklingen och se till att vattnet täcker. Lägg i ansade grönsaker, pepparkorn, lagerblad, timjan och ett par kvistar persilja. Koka upp på nytt och sjud på svag värme tills köttet är kokt, 40-50 min. Prova i lårvecket att köttsaften är ofärgad. Ta upp kycklingen, dra av skinnet och bena ur köttet. Skär det i skivor före servering.
  3. Pestosås: Hacka valnötterna fint. Skala vitlöksklyftan. Plocka bladen från basilikan och stöt den i mortel för att växtsaften ska komma fram. Blanda med crème fraiche, valnötter och salt. Pressa ner vitlöken och blanda noga. Servera till den rimmade kycklingen.
1 september 2010

Fler goda recept