Ribollita med vegofärsbollar
Ribollita med vegofärsbollar
17 ingredienser
30 m
Här bjuder Erik Videgård på en smart italiensk soppa med ”rester” av grönsaker och vegofärsbollar.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 200 g gul lök, hackad
- 150 g vegobollar (små bollar av vegofärs)
- 100 g morot, i kuber
- 80 g fänkål, i kuber
- 15 g vitlök, finhackad
- 2 tsk salt
- 2 tsk nymalen svartpeppar
- ca 0,5 krm chiliflakes
- 1 burk tomat
- 80 g svartkål
- 0,5 dl torrt vitt vin
- 750 g kokvätska (från kikärterna eller buljong)
- 3,5 dl torkade kikärtor, blötlagda i 12 h och sedan kokta i 50 minuter (eller två burkar avrunna färdiga bönor)
- 2 kvistar färsk timjan
Servering
- 50 g färsk bladpersilja, finhackad
- citronolja
Gör så här
- Hetta upp olivoljan till medelvärme i en stor gryta.
- Fräs lök och vegobollar tills löken är genomskinlig (ca 7 minuter).
- Sänk värmen och tillsätt morötter, fänkål, vitlök, salt, peppar och chiliflakes. Tillaga tills morötterna mjuknat (ca 10 minuter).
- Tillsätt tomater och svartkål tillsammans med vinet, låt sjuda i 8 minuter under omrörning.
- Häll i buljong och kikärter, koka upp och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
- Tillsätt persilja och justera smaken med salt och peppar.