Ribollita

Ribollita
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Ribollita

21 ingredienser

1 h

Den här rustika kålsoppan med bönor gör sig riktigt bra till så väl helg som vardag.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 dl vita bönor
  • 1 dl blandade bönor (borlotti eller annan böna)
  • salt
  • 1 lagerblad
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 300 g bacon, enrisrökt på bit
  • smör (till stekning)
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 6 svartkål
  • 5 dl kycklingbuljong
  • bröd
  • 2 tomater
  • 0,5 citron
  • 1 dl olivolja
  • 150 g parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blötlägg bönor i vatten under natten eller använd färdiga på burk.
  2. Häll av vattnet och koka bönorna mjuka tillsammans med rikligt med salt och ett lagerblad.
  3. Finhacka lök, vitlök, blekselleri och morot.
  4. Tärna fläsket i cm stora bitar.
  5. Värm upp smör i en tjockbottnad kastrull och stek fläsket. Lägg i de tärnade grönsakerna och låt det svettas utan att ta färg.
  6. Tillsätt timjan, lagerblad, vit vin, bönor, svartkål och kycklingbuljong, eller vegetarisk buljong. Låt koka ihop.
  7. Bryt ner bröd, tillsätt tomaterna, salta och peppra och låt stå över natten om du vill få ribollitan att nå det bästa resultatet.

Servering

  1. Värm upp ribollitan och riv i citronzest av en halv citron.
  2. Servera i en skål, rippla olivolja över varje servering och riv rikligt med parmesan över.
  3. Servera med ett riktigt gott rågbröd.