Eriks Reuben sandwich

POPULÄRT
koket.se
Eriks Reuben sandwich
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Eriks Reuben sandwich

32 ingredienser

2 h

Mackan Reuben är en en New York-klassiker med långkokt oxbringa och krämig kålsallad.

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 6 skivor rågbröd (eller glutenfritt alternativ)
  • 2 msk smör (eller alternativt fett)
  • 70 g surkål
  • 6 skivor emmentalerost
  • 250 g BBQ-oxbringa (eller pastrami)

Dressing

  • 60 g majonnäs
  • 1 msk Toban Djan (eller Sambal Oelek)
  • 10 g vitlök, riven [2 klyftor]
  • 1 msk färsk pepparrot
  • 0,5 tsk worcestersås
  • 0,5 msk gul lök, riven
  • 1 krm paprikapulver
  • salt
  • peppar

Oxbringa, om du vill göra den själv.

  • 1 kg oxbringa (tjocka delen)
  • neutral olja

Rub

  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

BBQ-sås

  • 10 g vitlök, finhackad
  • 125 g äppelcidervinäger
  • 275 g Toban Djan (eller chilisås)
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk senapspulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 msk worcestersås

Gör så här

  1. Bred brödet med smör eller annat fett.
  2. Vispa ihop dressingen och blanda ner surkålen. Lägg hälften på bröden och toppa med ostskivor. Smält osten i ugnen med övervärme.
  3. Skiva oxbringan tunt och lägg på ett rejält lass ovanpå osten, toppa med ytterligare en brödskiva. Dela hela skapelsen på mitten och njut, gärna med picklade gurkor vid sidan om.
  4. Oxbringa, om du vill göra den själv
    Blanda ingredienserna till rubben och gnid in bringan runt om. Låt marinera i minst 2 timmar men gärna i 24 timmar i kylen.
  5. Blanda ihop BBQ-såsen.
  6. Häll BBQ-såsen tillsammans med 4 dl vatten i en djup ugnsform, lägg köttet ovanpå och täck formen med folie.
  7. Ugnsbaka bringan i 160 grader till en innertemperatur på 80 grader. Ös bringan en gång i timmen och fyll på med vatten om vätskan kokat bort. Ta av folien och baka ytterligare 30 minuter eller tills innertemperatur är 95 grader.
  8. Lyft försiktigt ur köttet och häll vätskan i en kastrull (skrapa ur ugnsformen), reducera vätskan till sirapsliknande konsistens.
  9. Höj temperaturen på ugnen till 200 grader. Pensla bringan med olja och rosta i 10–15 minuter. Pensla med BBQ-sås och rosta ytterligare 5 minuter.
  10. Låt bringan vila minst 20 minuter innan den skärs upp i tunna skivor mot fibrerna.