Renytterfilé med potatisrulltårta

NYHET
Renytterfilé med potatisrulltårta
Foto: Tv4

Renytterfilé med potatisrulltårta

27 ingredienser

1 h

Bjud på en rustik och festlig huvudrätt bestående av renytterfilé med potatisrulltårta och kantarellsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisrulltårta

  • 10 fasta potatisar, skalade
  • 1 förp Västerbottensost [150 g]
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 förp smördeg, färdigkavlad
  • 1 ägg (till pensling)

Renytterfilé

  • 600-700 g renytterfilé, rumsvarm
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • smör (att steka i)

Himmelsk kantarellsås

  • 300 g kantareller, färska eller frysta (gula)
  • 2 schalottenlökar
  • smör (att steka i)
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk oxfond
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 dl grädde
  • 0,5-1 msk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ev 2 tsk majsstärkelse, utrört i 2 msk vatten

Syltefläsk

  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl ljus sirap
  • 300 g bacon, i tärningar (eller rökt sidfläsk)

Servering

  • grönsallad

Gör så här

Potatisrulltårta

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och koka potatisen tills den är färdig.
  3. Riv osten.
  4. Pressa potatisen i en skål och tillsätt pressad vitlök, ost, salt och peppar.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
  6. Rulla ut smördegen och fördela potatisfyllningen över.
  7. Rulla ihop smördegen till en rulltårta och skär upp den i skivor, ca 2-3 cm tjocka.
  8. Lägg skivorna på en plåt och pensla med ägg.
  9. Grädda i ugnen i 15-20 minuter.

Renytterfilè

  1. Putsa köttet från hinnor.
  2. Gnid in köttet med salt och vitpeppar.
  3. Bryn köttet runt om i rikligt med smör i en het stekpanna tills köttet har en fin stekyta, ca 3 minuter per sida.
  4. Köttet ska nå ca 55-60 grader i innertemperatur, helst runt 58 grader för rosa kött.
  5. Linda in köttet i bakplåtspapper och låt vila i 5-10 minuter.
  6. Skär sedan upp köttet.

Himmelsk kantarellsås

  1. Stek kantarellerna i smör tills all vätska har dunstat bort.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs löken tillsammans med kantarellerna.
  4. Tillsätt crème fraîche, oxfond, kalvfond, kinesisk soja, grädde och honung.
Koka upp och låt sjuda.
  5. Om såsen känns lös så red av den med lite majsstärkelse utrört i vatten.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Syltefläsk

  1. Blanda vitvinsvinäger, ljus sirap och bacontärningar i en mindre kastrull.
  2. Låt koka på medelvärme i 30 minuter.

Servering

  1. Lägg en bit potatisrulltårta och renytterfilé på varje tallrik.
  2. Toppa med syltefläsk och kantarellsås.
  3. Servera grönsallad till.