Renstek med råstekt potatis

NYHET
Renstek med råstekt potatis
Foto: Tv4

Renstek med råstekt potatis

22 ingredienser

1 h

Renstek med råstekt potatis och kantarellsås är en huvudrätt som andas svensk höst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Råstekt potatis

  • ca 10-15 potatisar
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk chiliflakes
  • ca 0,5 dl olivolja
  • 1 msk flytande honung

Kantarellsås

  • 5 dl crème fraîche
  • 1-2 msk oxfond
  • ca 400 g kantareller
  • 1 msk soja
  • salt
  • peppar

Haricots verts

  • 3 msk smör
  • 250 g frysta haricots verts
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk flytande honung

Renkött

  • 500 g renstek
  • 2-3 tsk salt
  • 2-3 tsk peppar
  • 1-2 tsk vitpeppar
  • ca 50 g smör

Gör så här

Råstekt potatis

  1. Skiva potatisen i tunna skivor.
  2. Blanda salt, svartpeppar, vitpeppar och chiliflakes med oljan i en plastpåse.
  3. Lägg därefter ner den skivade potatisen i påsen och blanda runt.
  4. Hetta upp en stekpanna.
  5. Häll sedan potatisblandningen i stekpannan.
  6. Stek på medelvärme i ca 20 minuter under omrörning tills potatisen har mjuknat och fått fin gyllenbrun färg.
  7. Tillsätt honungen mot slutet.

Kantarellsås

  1. Värm crème fraîche och oxfond i en kastrull under omrörning.
  2. Tillsätt kantarellerna samt sojan och låt sjuda i 7-10 minuter.
  3. Smaka sedan av med salt och peppar.

Haricots verts

  1. Hetta upp en stekpanna och bryn smöret.
  2. Lägg därefter i frysta haricots verts och pressa i vitlöksklyftan.
  3. Stek i några minuter och häll därefter på honungen och stek en stund till.

Renkött

  1. Putsa och skiva renköttet i fyra lika stora bitar.
  2. Salta och peppra köttbitarna på båda sidor.
  3. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret.
  4. Stek köttet i ca 3-4 minuter per sida eller till önskad innertemperatur, ca 56 grader.

Servering

  1. Servera köttet med råstekt potatis, kantarellsås och haricots verts.