Renfilé med smörig blåbärssås

NYHET
Renfilé med smörig blåbärssås
Foto: TV4
Nazuk Turdieva
Nazuk Turdieva

Renfilé med smörig blåbärssås

25 ingredienser

1 h 15 min

Lyxg rätt med spännande norrländska smaker. Tips! Kantarellerna som blir över kan man spara i kylen till andra rätter.

Ingredienser

portioner

Renfilé

  • 600 g renfilé
  • 50 g smör
  • olja, till stekning
  • färsk timjan, några kvistar
  • salt
  • svartpeppar

Potatis- och jordärtskockpure

  • 150 g mandelpotatis
  • 250 g jordärtskocka
  • 30 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt

Smörig blåbärsås

  • 2,5 dl blåbär, svenska (frysta går bra)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 2,5 dl köttbuljong (kyckling, vilt eller nöt)
  • 30 g osaltat smör
  • salt, efter smak

Picklade trattkantareller

  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt
  • 200 g trattkantareller

Sotad steklök

  • ev 10 steklökar

Gör så här

Smörig blåbärssås

  1. Börja med såsen, den ska reducera ner till 1/3 på medelvärme.
  2. Lägg alla ingredienser till såsen utom smöret i en mindre kastrull. Låt småkoka på medelvärme, rör om då och då. Såsen ska reducera ner till 1/3.

Picklade trattkantareller

  1. Koka ihop lagen och häll över svampen, ställ åt sidan.

Potatis- och jordärtskockspuré

  1. Skala och skär potatis och jordärtskocka i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  2. Häll av och låt ånga av så all vätska försvinner.
  3. Värm grädde och smör.
  4. Mixa potatis och jordärtskocka, häll i grädd- och smörblandningen lite i taget under fortsatt mixning. Smaka av med salt.

Sotad steklök

  1. Skala och halvera steklöken. Lägg dem med snittytan ner i en torr stekpanna på hög värme. Sota tills löken fått en sotad färg. Ställ åt sidan.

Renfilé

  1. Putsa renfilén. Salta och peppra rikligt, ca 30 minuter innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Värm en stekpanna med neutral olja på rätt så hög värme. Bryn köttet tillsammans med timjan och smör tills alla sidor på köttet fått en fin gyllene färg, ös köttet med smöret under stekningen.
  4. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt vila ca 10 minuter.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar och njut av en otrolig god måltid som andas norrländsk skog.