Renfilé med mandelpotatispuré och karamelliserad lök

POPULÄRT
Renfilé med mandelpotatispuré och karamelliserad lök
Foto: TV4

Renfilé med mandelpotatispuré och karamelliserad lök

15

11 steg att laga

17 ingredienser

1 h 30 min

Varmrätt med stekt renfilé serverad med en gräddig puré på mandelpotatis med karamelliserad gul lök. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Stekt renfilé

  • 1 renfilé
  • 2 klyfta vitlök
  • 4 kvist färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olja

Mandelpotatispuré

  • 900 g mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör

Karamelliserad lök

  • 2 gula lökar, stora
  • 20 g smör
  • olivolja
  • 70 g brunt farinsocker
  • 1,25 dl rödvinsvinäger

Stekt sparris

  • 250 g grön sparris

Gör så här

  1. Renfilé
    Putsa köttet. Salta och peppra runt om. Stek köttet i riktigt varm panna så det får färg. Sänk värmen, tillsätt smör, vitlök och timjan och ös köttet med smöret.
  2. Kör färdigt i ugnen på 160 grader till 52 grader innertemperatur. Låt det vila.
  3. Mandelpotatispuré
    Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skölj och skala potatisen. Lägg skalet på en ugnsplåt. Rosta i ugnen ca 30 minuter. Rör runt några gånger. Skalet skall bli krispigt och riktigt välrostat men inte bränt.
  5. Blanda grädde och mjölk. Häll det över skalen. Koka 15–20 minuter i ugnen. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och pressa genom en potatispress.
  6. Sila ner 3/4 av gräddmjölken i potatismassan. Den blir väldigt lös, så låt blandningen småkoka en stund. Rör då och då så att det inte bränns. Tillsätt ev resten av gräddmjölken. Rör ner smöret och smaka av med salt.
  7. Karamelliserad lök
    Skala löken och skär den i 2 cm tjocka skivor på "midjan".
  8. Lägg smöret och oljan med sockret i en stekpanna med lock och stek lökarna i 5 minuter.
  9. Minska värmen och slå vinäger över och lägg på locket. Låt koka i 35 minuter tills de är gyllenbruna och karamelliserade.
  10. Stek eller koka sparrisen. Salta och peppra.
  11. Skär renfilén i skivor och servera med mandelpotatispuré, karamelliserad lök och sparris.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer