Red velvet bulle med plommon och vanilj

koket.se
Red velvet bulle med plommon och vanilj
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Red velvet bulle med plommon och vanilj

25 ingredienser

2 h

”Vill du imponera på kompisarna? Då ska du baka dessa bullarna, helt underbart goda med plommonsylten och den friska vaniljfrostingen. Men även riktigt ögongodis! Lycka till!” /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Plommonsylt

  • 300 g plommon, svensk
  • 180 g strösocker (ekologiskt) [2 dl]
  • 25 g citron (ekologiskt) [1,75 msk]

Fördeg/steg 1

  • 90 g vetemjöl (ekologiskt) [1,5 dl]
  • 70 g vatten [0,7 dl]
  • 20 g jäst (ekologiskt)

Bortgörning/steg 2

  • 310 g vetemjöl (ekologiskt) [5,2 dl]
  • 100 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1,7 dl]
  • 130 g vatten [1,3 dl]
  • 50 g standardmjölk (ekologiskt) [0,5 dl]
  • 55 g strösocker (ekologiskt) [0,6 dl]
  • 140 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 30 g rödbetspulver (ekologiskt) [0,6 dl]
  • 7 g vaniljsocker (ekologiskt) [2,5 tsk]
  • 8 g salt [1,3 tsk]

Crumble

  • 70 g strösocker (ekologiskt) [0,75 dl]
  • 60 g vetemjöl (ekologiskt) [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 45 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 9 g rödbetspulver (ekologiskt) [4 tsk]

Frosting

  • 200 g färskost (ekologiskt)
  • 50 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 115 g florsocker (ekologiskt) [2 dl]
  • 20 g citronsaft, färskpressad (ekologiskt) [1,25 msk]
  • 10 g vaniljsocker (ekologiskt) [1 msk]

Gör så här

Plommonsylt

  1. Halvera plommonen och kärna ur dem. Blanda plommonhalvorna med socker och citronsaft. Låt stå i 30–60 minuter, har du tid kan frukten marinera över natten.
  2. Koka sedan upp allt tills du får en tjock sylt, gör ett syltprov för att se konsistens.
  3. Häll upp i en ren burk och låt svalna.

Degen

  1. Blanda ihop fördegen och låt jäsa i 30–60 minuter.
  2. Tillsätt resterande ingredienser (bortgörning) och blanda allt i ca 12–15 minuter långsamt i en maskin.
  3. Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter.
  4. Väg upp degen i 18 lika stora bitar, ca 55 g per bit. Rundriv/forma degbitarna till bollar. Tryck sedan till bollarna i mitten så att du får ett hål i mitten. Låt jäsa i avstängd ugn i 60–90 minuter.
  5. När bullarna jäst färdig så sätt ugnen på 175 grader utan fläkt, endast över- och undervärme. Tryck till lite lätt i mitten på bullarna där du redan gjort en grop och baka i 8–10 minuter i nedre delen av ugnen.

Crumble

  1. Blanda ihop allt till strösslet och sprid ut på plåt med bakplåtspapper, det får gärna vara både mindre och större bitar.
  2. Baka i ca 10 minuter på 150 grader. Låt svalna.

Frosting

  1. Vispa samman allt till frostingen, den kommer upplevas lös i början för att sedan tjockna under vispningens gång.

Montering

  1. När bullarna svalnat brer du på frosting längs kanten på bullen, lägger 1 msk sylt i mitten och strör crumble över frostingen.