Red braised pork bowl

Poké bowl med saffransråris, bräserad fläsksida och heta bönor.

3 februari 2017

Du behöver

Rödbräserat fläsk

  • 500 g färsk fläsksida med svål
  • 40 g färsk ingefära, oskalad
  • 2 sticklökar
  • 3 msk olja
  • 5 dl grundbuljong
  • 1 msk mörk soja
  • 2 msk risvin (alt. torr sherry)
  • 0,75 tsk salt
  • 3 msk farinsocker
  • 1 stjärnanis

Saffransråris

  • 1 kg råris
  • 40 g berberibär
  • 300 g gröna ärter
  • 0,5 saffran
  • 5 g gurkmeja
  • 5 g spiskummin
  • 10 g salt
  • 10 g socker
  • 25 g rapsolja

Kryddiga heta bönor

  • 500 g frysta haricots verts
  • 30 g hoisinsås
  • 15 g chiliolja
  • 10 g salt
  • 1 knippe het thaibasilika (bladen)

Örtsallad

  • koriander
  • mynta
  • bladpersilja

Servering

  • röd curry
  • svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Rödbräserat fläsk
    Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl. Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan till grundbuljongen.
  2. Skär fläsket i 3 cm kuber med svålen kvar.
  3. Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna. Koka upp och sjud i två timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.
  4. Råris
    Skölj riset noggrant och låt det svälla i vatten i en timme.
  5. Gör en blandning av saffran, gurkmeja, spiskummin, salt och socker och rör ut i lite varmt vatten.
  6. Sila av riset och häll över i en gryta med 1,1 L vatten och saffransmixen. Koka upp med lock och låt sjuda tills vattnet kokat bort. Testa så att riset är klart med tuggmotstånd, om det är för hårt kan det stå på eftervärme en stund så mjuknar det.
  7. Rör ner olja, ärter (frusna), berberibären och rapsoljan i det varma riset.
  8. Heta bönor
    Blanda och grilla på hög ugnsvärme tills bönorna fått färg.
  9. Örtsallad
    Blanda lika delar finhackade örter.
  10. Servering
    Servera allt i portionsskålar och njut!
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept