Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping

Raw chokladkaka med lingontopping

Av: Birgitta Höglund

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

20 m + tid i kyl

”Du kan variera den här härliga chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal. Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär. Vill du göra kakan med hallon så använd skogshallon eller svenska trädgårdshallon, importerade måste kokas upp en minut innan användning.” /Birgitta Höglund

Tips! Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

Ingredienser

portioner bitar
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5-1 tsk flingsalt
  • 5 dadlar
  • 1 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl kokosolja

Lingontopping

  • 1 dl cashewnötter
  • 5 aprikoser, torkade
  • 3 dl lingon
  • 0,5 dl kokosolja

Gör så här

  1. Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
  2. Skölj och låt dem rinna av väl. Mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
  3. Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt. Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja. Mixa snabbt ihop till en fast deg.
  4. Klä en mindre form, ca 15x20 cm, med smörpapper eller plastfilm. Tryck ut degen i formen till en jämn kaka. Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
  5. Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten. Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.