Scan Åkerö säteri kossor på vägscan logo svg

Rätt kött för rätt tillfälle

Spelar det någon roll vad jag väljer för kött? Eller vart köttet kommer ifrån? Och vilket kött ska jag välja till vilket tillfälle? Du kan vara lugn, vi har alla svaren du behöver för att bli en riktig köttexpert!

Vilket kött ska jag välja?

Det spelar stor roll vilket kött du väljer i butiken - större än vad du kanske tror!
När du väljer att äta mat från svenska gårdar så gör det stor skillnad för klimatet. I Sverige föder vi upp djur enligt en av världens logo_fran_sverige strängaste djurskyddslagstiftningar.
När vi väljer att äta svenskt kött så gör du skillnad! Inte nog med att den svenska djuromsorgen är i världsklass utan det finns även mycket mer i värdekedjan som spelar roll. Det börjar med bonden på gården och hela vägen till tallriken hemma hos dig. Hållbarhetsarbetet handlar om allt ifrån odling, gödsling, produktion och foder till transporter, förpackningsmaterial och butiker. Scan arbetar outtröttligt, tillsammans med sina bönder, varje dag på bred front med hållbarhet.
Om djuren får må bra så smakar det bättre även på tallriken! Välj alltid kött med blågula stämpeln "Från Sverige".


Vardag, fest eller helg?

Olika kötträtter och styckdetaljer passar till olika tillfällen. Ett långkok på högrev passar perfekt till helgen och nötfärs till tisdagens köttfärssås. Här nedan kommer ett par tips på hur du kan tänka!

  • Påsk Påsken är en högtid där vi traditionsenligt gärna serverar lamm. Du kan välja att tillaga en välkryddad lammstek, lammentrecote eller varför inte lammkotletter? Godaste lammet får du om du väljer ett svenskt lamm, exempelvis från Eksholmens gård som producerar kvalitetslamm med naturen hand i hand. Läs gärna mer om gården här>>
  • Sommar Till sommaren så är ju grillat godast! Välj då gärna exempelvis entrecote, karré, fläskfilé eller varför inte ett par riktigt goda korvar? Möjligheterna är oändliga och tänk även på hur mycket du kan variera din grillmåltid inte bara med vilket kött du använder, utan även med tillbehören.
  • Höst och vinter Nu är det grytornas tid! Dags för långkok som får stå i timmar på spisen och bara låta smakerna gotta ihop sig. Nu kan du tänka högrev, bog, lägg och bringa. Det bästa med en köttgryta är att det inte alls krävs mycket av dig som lagar den, för smakerna kommer fram och blir fantastiska mycket tack vare om du väljer rätt typ av kött samt den långa koktiden. Varför inte testa den här försvinnande goda chiligrytan?
    Världens godaste chiligryta på högrev>>
  • Jul Julen är en av de största högtiderna på året och här står maten i fokus igen (vilket vi tycker är alldeles rätt). Till jul äter vi gärna traditionsenligt som julskinka, köttbullar och revbensspjäll. Skillnaden på smak och textur är stor om du väljer rätt kött samt har kunskap om hur du ska tillaga det.

Svenskt kött gör skillnad

För dig som ser fördelarna med att välja svenskt kött i butik så har du redan gjort skillnad! Svenska bönder har redan kommit långt i arbetet med att minska sin klimatpåverkan samtidigt som djurvälfärden är bättre än i de flesta andra länder. Det är bra, men inte bra nog tycker Scan som verkligen ser vikten av att hela tiden sträva mot högre mål. Scan har därför skapat något som heter Gårdsinitiativet, där man tillsammans med svenska gårdar samarbetar för att skapa klimatpositiva effekter utifrån varje gårds unika förutsättningar. Läs gärna mer om Gårdsinitiativet här!

Åkerö Säteri är ett av många exempel på svenska gårdar där det hela tiden händer mycket i arbetet mot ett än mer hållbart system och uppfödning av djuren. Korna betar under delar av året på naturliga gräsmarker som inte har plöjts eller gödslats - växtligheten är med andra ord helt naturlig. Djurens foder odlas på gården och man använder sig av modern teknik som gör att man kan styra gödslingen så att man bara använder precis den mängd som behövs. Det bidrar i sin tur till minskad risk för övergödning av vattendragen på gårdens marker. Gården är även delägare i en vindkraftpark.

Fler goda recept med svenskt, hållbart kött från Scan

Smakrik fläskfilégryta Scan
Högrevsgryta med kantareller Scan
ENKELT
Höstens godaste salsicciagryta Scan
Grillad flankstek med chimichurri Scan
Goda korvtacos Scan
Familjens falukorvsburgare Scan
Ramen med bacon Scan NY