Räksemla

Räksemla
Foto: Tv4

Räksemla

Av: Sarah - Älvbyn

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 m

Räksemla med en härlig röra på avokado och chili kommer göra sig fint som lyxig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Avokado och chiliröra

  • 0,5 dl lättmajonnäs
  • 2,5 dl lätt crème fraiche
  • 0,5 dl chilisås
  • 1-2 tsk sriracha
  • 1 tsk citron, pressad
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk dill
  • 1 avokado
  • 400 g skalade räkor (stora)

Semla

  • 5 dl vetemjöl special
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 dl mjölk

Gör så här

Avokado och chiliröra

  1. Blanda majonnäs, crème fraiche och chilisås i en skål. Tillsätt sedan srirachasås, citron, rödlök, svartpeppar och dill. Rör om till en krämig sås.
  2. Hacka avokadon i lagom stora bitar, skala räkorna och rör sedan ner bitarna i såsen.

Semla

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Blanda olja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
  4. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar. Rulla bollar av degbitarna.
  5. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna på plåten.