Raggmunk med äppelkompott och lingon

POPULÄRT
koket.se
Raggmunk med äppelkompott och lingon
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Raggmunk med äppelkompott och lingon

15 ingredienser

45 min

Klassisk husmanskost när den är som bäst! Förutom klassiska tillbehör som stekt fläsk och rårörda lingon bjuder Catarina en äppelkompott till raggmunkarna.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g fast potatis
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat sidfläsk
  • smör, att steka i

Äppelkompott

  • 3 syrliga äpplen (t ex Aroma)
  • 2-3 msk vatten
  • ca 1 msk strösocker (beror på hur söta äpplena är)
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 kanelstång

Till servering

  • rårörda lingon
  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala potatis och lök.
  2. Vispa ihop ägg och vetemjöl. Häll i mjölken i omgångar under vispning så att det blir en slät smet. Salta.
  3. Riv potatisen grovt. Tillsätt potatis och lök i smeten och blanda runt. Ställ åt sidan.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Lägg i en kastrull med vatten, socker, citronsaft och
  5. kanelstång. Låt koka ihop till en kompott.
  6. Skär fläsket i skivor (om det inte redan är färdiga skivor).
  7. Stek fläsket i smör i en stekpanna på medelhög värme till gyllene färg. Lägg över i en ugnssäker form och varmhåll i ugnen, 60-70 grader.
  8. Stek raggmunkar av smeten i smör, ca 1 dl smet per raggmunk. Låt steka tills gyllene på båda sidor på medelhög värme, ca 2 minuter per sida. Varmhåll de färdigstekta raggmunkarna i ugnen tillsammans med det stekta sidfläsket.
  9. Servera raggmunkarna med rårörda lingon, äppelkompott och det knaperstekta sidfläsket. Garnera med persilja.

Glöm inte att matsortera skal från lök, potatis och ägg för en mer hållbar matlagning och njut av dina goda raggmunkar! /Köket redaktionen