Rådjursnoisetter med palsternackspuré

Rådjursnoisetter med palsternackspuré
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rådjursnoisetter med palsternackspuré

13 ingredienser

Vilt fanns ofta på bättre krogars matsedlar förr, till exempel på Grand Hôtel i Saltsjöbaden, varifrån detta recept är inspirerat. Du kan även laga det här receptet av fläskfilé.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rådjursfilé
  • 3 palsternackor
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 endive
  • 100 g kantareller
  • 1 äpple

Gör så här

  1. Skala och skär palsternackorna i bitar, koka dem mjuka i saltat vatten. Kör dem till slät puré i mixer med lite av kokspadet. Blanda med grädden, koka upp och låt koka ihop till lagom purékonsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär rådjursfilén i 8 skivor, bulta ut dem lätt. Salta, peppra och stek i smör 2–3 minuter på varje sida, håll dem sedan varma i aluminiumfolie. Vispa ur pannan med buljongen och vinet och rör i gelén. Sila över skyn i en kastrull, häll i grädden och köttsaften från foliepaketet. Koka ihop såsen och smaka av.
  3. Strimla endiven, skiva svampen och bryn allt i smör, salta och peppra. Skär äpplet i klyftor och stek även det hastigt. Lägg upp noisetterna på varma tallrikar med såsen, purén, svampblandningen och äppelskivorna. Servera genast.