En fräsch sallad med radicchio, druvor och tonnatosås passar perfekt som förrätt innan middagen. Eller servera den som tillbehör till en god huvudrätt!
2 radicchiohuvud (Castel Franco, Rosa eller Tardivo)
100 g stjälkselleri
200 g druvor (ekologiska blå druvor)
Tonnatosås
4 sardellfiléer
100 g tonfisk i olja, avrunnen (i olivolja)
60 g kapris
1 citron, saften
4 ägg, hårdkokta (ekologiska)
svartpeppar (från kvarn)
150 ml extra virgin olivolja
Servering
extra virgin olivolja
vinäger (god sort)
flingsalt
Gör så här
Håll skärmen tänd
Sallad
Plocka salladsbladen och skölj dem noggrant i vatten. Låt bladen rinna av i ett durkslag och slunga dem sedan torra i en salladsslunga (eller lägg dem på hushållspapper).
Skölj stjälksellerin och skär den tunt. Lägg bitarna i kallt vatten.
Dela vindruvorna mitt itu på längden samt kärna ur dem.
Tonnatosås
Lägg sardeller, tonfisk, kapris, citronsaft, hårdkokt ägg och svartpeppar i en blender.
Kör på låg hastighet och droppa i olivoljan till en majonnäsliknande konsistens.
Smaka av och tillsätt salt, peppar och citron vid behov.
Servering
Blanda salladsbladen i en bunke med druvor, stjälkselleri, olivolja, vinäger och salt.