Råbiff med gruyèrekräm och brynt smör

Råbiff med gruyèrekräm och brynt smör
Foto: Tv4

Råbiff med gruyèrekräm och brynt smör

Av: Hampus - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

30 m

En hållkäften råbiff helt enkelt. Lyxig känsla på minimal tid. Ingen har väl tid att laga mat hela dagarna?
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklad rättika

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • ca 200 g rättika
  • 2 citronskivor
  • 1 dillkvist

Gruyèrekräm

  • 100-150 g gruyèreost
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Råbiff

  • 400-500 g lövbiff
  • 1 msk neutral olja
  • salt
  • peppar

Friterad sellerirot

  • ca 100 g rotselleri (eller palsternacka)
  • ca 2-3 dl rapsolja (eller frityrolja)

Brynt smör

  • ca 100 g smör

Servering

  • ca 50 g gräslök, finhackad
  • gruyèreost, riven

Gör så här

Picklad rättika

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret är upplöst. Låt svalna en stund.
  2. Skiva rättikan tunt.
  3. Lägg rättika, citron och dill i lagen och låt stå i kylen i ca 1 timme.

Gruyèrekräm

  1. Finriv tre fjärdedelar av gruyèreosten i en skål.
  2. Pressa citronsaften i en kastrull. Värm upp tills ca hälften av saften återstår i kastrullen, det tar inte många minuter.
  3. Häll den varma citronsaften över gruyèreosten och blanda väl till en emulsion.
  4. Tillsätt därefter crème fraîche och resterande finriven gruyèreost. Börja med att tillsätta lite crème fraîche och tillsätt mer till önskad konsistens. Salta och peppra efter smak.

Råbiff

  1. Hacka lövbiffen i önskad storlek. Tillsätt olja samt salt och peppar efter smak.
  2. Låt stå i rumstemperatur ca 15 minuter innan servering om du förvarat köttet i kylen.

Friterad sellerirot

  1. Fritera selleriroten i olja.

Brynt smör

  1. Bryn smöret.

Servering

  1. Lägg upp råbiff och rättika på en tallrik.
  2. Klicka på gruyèrekräm samt ringla över brynt smör och strö över hackad gräslök.
  3. Toppa med mer riven gruyère efter tycke och smak.