Rabarbertarte
Rabarbertarte
20 ingredienser
1 h
Du kommer få riktiga sommarkänslor av den här härliga rabarbertarten. Perfekt att baka och bjuda på till helgens fika.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Botten
- 15 digestivekex [200 g]
- 80 g smör, brynt
- 1 g salt
Frangipane
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g strösocker
- 200 g mandelmjöl, mixade sötmandel med skal
- 2 ägg
- ca 1 krm salt
Vaniljkräm
- 0,5 vaniljstång
- 225 g standardmjölk [2,5 dl]
- 65 g rörsocker [0,75 dl]
- 45 g äggula [3 st]
- 20 g majsstärkelse [2,5 msk]
- 10 g smör [1 msk]
Pocherad rabarber
- 8 stjälkar rabarber (späda/vårens första rabarber) [ca. 200 g skalad och nerskivade]
- 1 vaniljstång
- 2 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1 dl vitt vin (går bra att ersätta mot 70 ml vatten och 30 ml citronjuice)
Servering
- ätbara blommor
Gör så här
Botten
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Mixa kexen till smulor i en matberedare.
- Bryn smöret och häll det i matberedaren. Tillsätt salt och blanda ordentligt.
- Platta sedan ut smulorna i bottnen på en springform som är ca 23 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en matsked och tryck upp smulorna något mot sidorna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
Frangipane
- Häll smör och socker i bunke och blanda ihop med vinge.
- Tillsätt mandelmjöl och slutligen ägget. Blanda tills smeten är helt homogen. Smaksätt med salt.
- Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ytterligare 10–15 minuter.
- Ta ut och låt svalna helt och hållet.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på hälften och sedan på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och hälften av sockret. Koka upp under omrörning.
- Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
- Häll lite av den varma mjölken i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
- Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Låt stå över natten för bäst smak.
- Passera krämen genom en sil så att den är helt slät och fyll på en spritspåse.
Pocherad rabarber
- Skala och tärna rabarbern i bitar om cirka 2–3 cm.
- Koka upp resterande ingredienser och lägg i rabarberbitarna. Låt sjuda på låg värme i ca 2 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, men tanken är rabarbern ska vara lätt tillagad och inte kokt.
Servering
- Stryk över vaniljkräm över hela pajen, lämna en centimeter av kanten orörd. Toppa med en generös mängd rabarber och dekorera med gröna blad och ätbara blommor.