Rabarbersnittar

Rabarbersnittar
Foto: Camilla Hamid
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Rabarbersnittar

6

10 ingredienser

45 min

"Sega kolasnittar fyllda med rabarber. Lite som rabarberpaj i småkaksformat." /Camilla

Ingredienser

portioner24 snittar

Fyllning

  • 150 g rabarber, frysta (eller färsk)
  • 1 dl syltsocker
  • 1 msk vatten

Deg

  • 100 g smör, mjukt och rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Tärna rabarbern och lägg den, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan.
  3. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
  4. Ha sedan i vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  5. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarberkok i gropen på varje längd. Spara de bitar som inte får plats för att lägga på efter gräddning.
  6. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de kanterna fått en lätt gyllenbrun.
  7. Fyll ut med överblivna rabarberbitar medan längderna fortfarande är varma. Skär längderna på snedden i 12 bitar vardera och låt sedan plåten stå i kylskåpet tills kakorna svalnat och stelnat så pass att du kan lyfta dem utan problem.
  8. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet!