Rabarberrutor med vaniljkräm
Rabarberrutor med vaniljkräm
14 ingredienser
1 h
Alla kommer att fråga efter receptet, det kan vi lova om du bjuder de här fantastiskt goda rutorna med rabarberkompott, vaniljkräm och smuldegstopping. Att de dessutom är lättbakade gör ju inte saken sämre.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Rabarberkompott
- 250 g rabarber
- 1 citron, saften
- 0,5 dl vatten
- 0,75 dl syltsocker
Deg
- 250 g smör, rumsvarmt
- 5 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
- 2 dl kvarg (gärna med vaniljsmak)
- 2,5 dl crème fraîche
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citronsaft och vatten. Koka upp och låt koka under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
- Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och häll kompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Mixa ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
- Tryck ut 2/3 av degen i botten på en form, ca 20 x 30 cm i diameter. Förgrädda botten ca 10 minuter.
- Vispa ihop kvarg, crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet.
- Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
- Smula över resten av degen på kakan.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.