Rabarberrulltårta med marsipan

Foto: Frida Wismar
Rabarberrulltårta med marsipan
16 ingredienser
30 min + tid i kyl
"Du vet, när rabarberns första små stjälkar tittar fram och de är så där härligt sötsyrliga, tunna och röda – det är då du ska plocka dem och baka denna rabarberrulltårta med grädde och marsipan. Inget tillfälle är för obetydligt för att fira med en rabarberrulltårta. Vad sägs om att fira att våren har kommit? Det tycker jag är rimligt." /Stephanie
Tårtan bakas i en långpanna om 37 x 40 cm.
Ingredienser
Botten
- 3 ägg (medelstora) [170 g]
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
Fyllning
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 dl florsocker
- 60 g färskost
Rabarbersylt
- 150 g rabarber [3 små stjälkar]
- 50 g jordgubbar
- 1 dl rörsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm malen kardemumma
Montering
- 2 dl vispgrädde
- 500 g marsipan (ofärgad, av god kvalitet)
- spenatpulver, utrört i lite vatten
- 0,5 dl florsocker
Gör så här
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
- Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd försiktigt ner dem i äggvispet.
- Vänd ner mjölken.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i cirka 5 minuter.
- Vänd genast upp och ner på långpannan och lossa bakplåtspappret från botten. Låt svalna.
Fyllning
- Vispa smör och florsocker luftigt.
- Tillsätt Philadelphiaost och vispa till krämig konsistens.
- Rör ner rabarbersylten lite i taget tills fyllningen går ihop.
Montering
- Bred fyllningen på botten och rulla ihop från kortsidan till en rulle med skarven nedåt.
- Vispa grädden och stryk över rullen. Spara lite grädde till dekoration.
- Färga marsipanen grön med spenatpulver. Kavla ut marsipanen och täck rullen. Skär bort överflödig marsipan med en vass kniv.
- Sikta florsocker över rulltårtan och dekorera med spritsad vispgrädde. Ställ rulltårtan i kylen cirka 1 timme innan den skärs upp.