Rabarberrulltårta med marsipan

rabarberrulltårta med marsipan
Foto: Frida Wismar

Rabarberrulltårta med marsipan

16 ingredienser

30 min + tid i kyl

"Du vet, när rabarberns första små stjälkar tittar fram och de är så där härligt sötsyrliga, tunna och röda – det är då du ska plocka dem och baka denna rabarberrulltårta med grädde och marsipan. Inget tillfälle är för obetydligt för att fira med en rabarberrulltårta. Vad sägs om att fira att våren har kommit? Det tycker jag är rimligt." /Stephanie

Tårtan bakas i en långpanna om 37 x 40 cm.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 3 ägg (medelstora) [170 g]
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Fyllning

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl florsocker
  • 60 g färskost

Rabarbersylt

  • 150 g rabarber [3 små stjälkar]
  • 50 g jordgubbar
  • 1 dl rörsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm malen kardemumma

Montering

  • 2 dl vispgrädde
  • 500 g marsipan (ofärgad, av god kvalitet)
  • spenatpulver, utrört i lite vatten
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vänd försiktigt ner dem i äggvispet.
  3. Vänd ner mjölken.
  4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i cirka 5 minuter.
  5. Vänd genast upp och ner på långpannan och lossa bakplåtspappret från botten. Låt svalna.
  6. Fyllning
    
Vispa smör och florsocker luftigt.
  7. Tillsätt Philadelphiaost och vispa till krämig konsistens.
  8. Rör ner rabarbersylten lite i taget tills fyllningen går ihop.
  9. Montering
    
Bred fyllningen på botten och rulla ihop från kortsidan till en rulle med skarven nedåt.
  10. Vispa grädden och stryk över rullen. Spara lite grädde till dekoration.
  11. Färga marsipanen grön med spenatpulver. Kavla ut marsipanen och täck rullen. Skär bort överflödig marsipan med en vass kniv.
  12. Sikta florsocker över rulltårtan och dekorera med spritsad vispgrädde. Ställ rulltårtan i kylen cirka 1 timme innan den skärs upp.