Rabarberpaj med tosca

POPULÄRT
Rabarberpaj med tosca
Foto: Tv4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Rabarberpaj med tosca

15 ingredienser

45 m

Rabarberpaj med tosca är en riktigt god dessert som kommer förgylla fikat. Servera gärna en fluffig och lättgjord råkräm till pajen >>

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk vatten

Fyllning

  • 300 g rabarber
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 100 g mandelspån

Servering

  • vaniljglass
  • vaniljsås

Gör så här

  1. Mixa smör, mjöl och socker till pajdegen i en matberedare, eller för hand, till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175 grader.
  4. Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor till fyllningen. Blanda rabarbern med socker och majsstärkelse.
  5. Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt mandelspånen.
  6. Fyll pajskalet med rabarbern och toppa med tosca. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg och rabarbern känns mjuk.
  7. Servera pajen ljummen med lite vaniljglass eller vaniljsås.