Rabarberpaj med tosca
Rabarberpaj med tosca
15 ingredienser
45 m
Rabarberpaj med tosca är en riktigt god dessert som kommer förgylla fikat. Servera gärna en fluffig och lättgjord råkräm till pajen >>
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1,5 msk vatten
Fyllning
- 300 g rabarber
- 2 msk strösocker
- 1 msk majsstärkelse
Tosca
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 100 g mandelspån
Servering
- vaniljglass
- vaniljsås
Gör så här
- Mixa smör, mjöl och socker till pajdegen i en matberedare, eller för hand, till en grynig massa. Tillsätt vatten och mixa till en smidig deg. Låt vila 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ut degen i en pajform på cirka 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175 grader.
- Skölj och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor till fyllningen. Blanda rabarbern med socker och majsstärkelse.
- Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Smält samman och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt mandelspånen.
- Fyll pajskalet med rabarbern och toppa med tosca. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills toscan fått fin färg och rabarbern känns mjuk.
- Servera pajen ljummen med lite vaniljglass eller vaniljsås.