Rabarberpaj med brynt smör

koket.se
Rabarberpaj med brynt smör
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Rabarberpaj med brynt smör

12 ingredienser

Oemotståndlig rabarberpaj med mandel och brynt smör. Servera gärna med Roys vaniljsås, se hur du gör den här.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Pajdeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula [1 st]

Mandelfyllning

  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g rörsocker
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 45 g äggula [3 st]
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 stjälkar rabarber
  • 45 g strösocker, att strö över

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter.

Mandelfyllning

  1. Sätt ugnen på 180 grader, bryn 50 g smör till en fin gyllenbrun färg för att få fram en nötig och fin smak, ställ åt sidan och låt svalna helt.
  2. Blanda mandelmjöl, mjöl, råströsocker och 100 g smör i en matberedare eller förhand. Tillsätt det brynta smöret lite i taget och blanda runt, sist blandar du i ett ägg och äggula i taget och blanda till en fin och slät smet.
  3. Fyll formen med mandelfyllningen.
  4. Dela rabarber i lagom stora bitar/remsor och lägg ett fint mönster över mandelfyllningen. Strö över lite strösocker och grädda på 175 grader i 45-50 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.