Rabarberflarn

5 röster
2 h
6-8
Rabarberflarn
Foto: Tv4

Detta rabarberflarnet med vaniljkräm är en riktigt lyxig dessert som förgyller vilken fika som helst!

2 h
6-8

Du behöver

Smördeg

  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 10 g ättika 24 %
  • 160 g vatten, iskallt
  • 230 g smör
  • ägg, till pensling

Vaniljkräm

  • 45 g äggula
  • 65 g strösocker
  • 20 g majsstärkelse
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g mjölk (3%)
  • 20 g smör

Rabarbertopping

  • 3 rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin

Monetring

  • florsocker

Gör så här

  1. Smördeg
    Häll mjölet i en hög på arbetsbänken (eller i en stor bunke) gör en krater med fingrarna i mitten på högen.
  2. Blanda ättikan med vattnet och häll i omgångar rakt ner i mjölet. Blanda ihop mer och mer mjöl med fingrarna eller med en träsked. Det kommer vara kletigt i början sedan blir det fastare och fastare. Tillslut får du knåda degen kort för att få ihop den jämt.
  3. Plasta degen och platta ut den till ett fyrkantigt paket cirka 20x20 cm och kontaktplasta. Låt vila i kyl i 1 timme.
  4. Lägg smöret mellan två bakplåtspapper och kavla till 20x20 cm. Sätt i kylen.
  5. Ta ut degen och kavla ut den cirka 40x20 cm. Lägg det kavlade smöret i mitten och använd degen som är över för att täcka smöret som ett paket. Kavla ut det cirka 40x70 cm och vik ett treslag. Plasta och stoppa in i kylen i 30 minuter.
  6. Kavla ut ett fyrslag och låt vila i kylen över natten.
  7. Sätt ugnen på 190 grader.
  8. Kavla ytterligare ett fyrslag och kavla därefter ut hela degen till 0,5 centimeter tjock och dra över den på ett bakplåtspapper. Kavla den ytterligare till cirka 3 mm tjocklek.
  9. Nagga degen ordentligt med en gaffel. Lägg en stor tallrik på och skär runtomkring. Pensla kanten med vispat ägg och lägg en cm strip av smördeg längs kanten.
  10. Baka av flarnet till det är gyllenbrunt, cirka 18-20 minuter.
  11. Vaniljkräm
    Blanda äggula med hälften av sockret och maizena i en bunke.
  12. Dela en vaniljstång på längden, skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med mjölken.
  13. Koka upp vaniljmjölken och rör emellanåt.
  14. Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl.
  15. Häll blandningen i bunken och blanda väl.
  16. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  17. Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda tills det smält. Kontaktplasta och låt svalna i kyl över natten eller paddla den kall i en matberedare.
  18. Rabarbertopping
    Skala rabarbern och hyvla på längden på mandolin på 4 mm.
  19. Koka upp resterande ingredienser och lägg i de hyvlade rabarberna.
  20. Låt sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden men tanken är rabarbern ska vara lätt tillagad och fortfarande ha lite spänst.
  21. Montering
    Lägg ett lager vaniljkräm över hela flarnets yta, förutom på kanten. Lägg ett rutmönster med rabarber över och skär av de bitarna som går över kanten med en liten skalkniv.
  22. Pudra kanten med lite florsocker. Servera!
5 maj 2020