Rabarberflarn
Rabarberflarn
17 ingredienser
2 h
Detta rabarberflarnet med vaniljkräm är en riktigt lyxig dessert som förgyller vilken fika som helst!
Ingredienser
Smördeg
- 270 g vetemjöl [4,5 dl]
- 10 g ättika 24 %
- 160 g vatten, iskallt
- 230 g smör
- ägg, till pensling
Vaniljkräm
- 45 g äggula
- 65 g strösocker
- 20 g majsstärkelse
- 0,5 vaniljstång
- 250 g mjölk (3%)
- 20 g smör
Rabarbertopping
- 3 rabarber
- 1 vaniljstång
- 1 dl rörsocker
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl vitt vin
Monetring
- florsocker
Gör så här
Smördeg
- Häll mjölet i en hög på arbetsbänken (eller i en stor bunke) gör en krater med fingrarna i mitten på högen.
- Blanda ättikan med vattnet och häll i omgångar rakt ner i mjölet. Blanda ihop mer och mer mjöl med fingrarna eller med en träsked. Det kommer vara kletigt i början sedan blir det fastare och fastare. Tillslut får du knåda degen kort för att få ihop den jämt.
- Plasta degen och platta ut den till ett fyrkantigt paket cirka 20x20 cm och kontaktplasta. Låt vila i kyl i 1 timme.
- Lägg smöret mellan två bakplåtspapper och kavla till 20x20 cm. Sätt i kylen.
- Ta ut degen och kavla ut den cirka 40x20 cm. Lägg det kavlade smöret i mitten och använd degen som är över för att täcka smöret som ett paket. Kavla ut det cirka 40x70 cm och vik ett treslag. Plasta och stoppa in i kylen i 30 minuter.
- Kavla ut ett fyrslag och låt vila i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Kavla ytterligare ett fyrslag och kavla därefter ut hela degen till 0,5 centimeter tjock och dra över den på ett bakplåtspapper. Kavla den ytterligare till cirka 3 mm tjocklek.
- Nagga degen ordentligt med en gaffel. Lägg en stor tallrik på och skär runtomkring. Pensla kanten med vispat ägg och lägg en cm strip av smördeg längs kanten.
- Baka av flarnet till det är gyllenbrunt, cirka 18-20 minuter.
Vaniljkräm
- Blanda äggula med hälften av sockret och maizena i en bunke.
- Dela en vaniljstång på längden, skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med mjölken.
- Koka upp vaniljmjölken och rör emellanåt.
- Häll den varma kardemummamjölken över blandningen och blanda väl.
- Häll blandningen i bunken och blanda väl.
- Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelhög värme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
- Sila av krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda tills det smält. Kontaktplasta och låt svalna i kyl över natten eller paddla den kall i en matberedare.
Rabarbertopping
- Skala rabarbern och hyvla på längden på mandolin på 4 mm.
- Koka upp resterande ingredienser och lägg i de hyvlade rabarberna.
- Låt sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden men tanken är rabarbern ska vara lätt tillagad och fortfarande ha lite spänst.
Montering
- Lägg ett lager vaniljkräm över hela flarnets yta, förutom på kanten. Lägg ett rutmönster med rabarber över och skär av de bitarna som går över kanten med en liten skalkniv.
- Pudra kanten med lite florsocker. Servera!