Rabarber- och hallonpaj med crumble- Roy Fares recept

Rabarber- och hallonpaj med crumble
Foto: Tv4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Rabarber- och hallonpaj med crumble- Roy Fares recept

36

9 steg att laga

22 ingredienser

1 h

Portionspajer med en underbar fyllning av mandel, brynt smör, rabarber och hallon. Pajerna toppas med en knarprigt "crumble" med kokos. Servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass. 

Ingredienser

portioner8 portioner

Mördeg

  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 270 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 180 g smör
  • 1 äggula

Mandelfyllning

  • 150 g smör, brynt
  • 30 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 60 g mandelmjöl [1,5 dl]
  • 180 g florsocker [3 dl]
  • 150 g äggvita [4-5 st]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 2 g salt [0,5 tsk]
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 g malen kardemumma [1 tsk]

Rabarber och hallon

  • 6 stjälk rabarber
  • 25 färska hallon
  • 20 g majsstärkelse [2 msk]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Crumble

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 50 g riven kokos [1 dl]
  • 8 g vaniljsocker

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 8-10 cm i diameter. Fodra ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.
  4. Mandelfyllning
    Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, salt och citronskal i en bunke. Tillsätt smöret. Blanda till en slät och fin smet. Fördela smeten i pajformarna.
  5. Rabarber och hallon
    Skölj och skär rabarberstjälkarna i cm-stora bitar. Skär hallonen i halvor.
  6. Lägg rabarber och hallon i en bunke. Strö över strösocker och maizena och blanda runt.
  7. Crumble
    Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
  8. Fördela hallon- och rabarberblandningen i formarna. Smula över smuldegen.
  9. Grädda pajerna ca 20-25 minuter. Servera dem gärna med vaniljsås