Rabarber- och hallonpaj med crumble- Roy Fares recept

18 röster
1 h
8 minipajer

Portionspajer med en underbar fyllning av mandel, brynt smör, rabarber och hallon. Pajerna toppas med en knarprigt "crumble" med kokos. Servera med vaniljsås eller en kula vaniljglass.

Äggulorna som blir över från fyllningen kan med fördel användas i Roys recept på vaniljsås.

Visa mer
1 h
8 minipajer

Du behöver

Mördeg

  • 90 g florsocker (1,5 dl)
  • 270 g vetemjöl (4,5 dl)
  • 180 g smör
  • 1 äggula

Mandelfyllning

  • 150 g smör, brynt
  • 30 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 60 g mandelmjöl (1,5 dl)
  • 180 g florsocker (3 dl)
  • 150 g äggvita (4-5 ägg)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 2 g salt (0,5 tsk)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 g kardemumma, malen (1 tsk)

Rabarber och hallon

  • 6 rabarberstjälkar
  • 25 färska hallon
  • 20 g maizena (2 msk)
  • 45 g strösocker (0,5 dl)

Crumble

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 30 g strösocker (2 msk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 50 g kokosflingor (1 dl)
  • 8 g vaniljsocker

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 8-10 cm i diameter. Fodra ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.
  4. Mandelfyllning
    Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, äggvita, salt och citronskal i en bunke. Tillsätt smöret. Blanda till en slät och fin smet. Fördela smeten i pajformarna.
  5. Rabarber och hallon
    Skölj och skär rabarberstjälkarna i cm-stora bitar. Skär hallonen i halvor.
  6. Lägg rabarber och hallon i en bunke. Strö över strösocker och maizena och blanda runt.
  7. Crumble
    Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
  8. Fördela hallon- och rabarberblandningen i formarna. Smula över smuldegen.
  9. Grädda pajerna ca 20-25 minuter. Servera dem gärna med vaniljsås
9 juni 2018

Fler goda recept