Quinoasallad med falafel på svenska linser och myntayoghurtsås

Quinoasallad med falafel på svenska linser och myntayoghurtsås
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Quinoasallad med falafel på svenska linser och myntayoghurtsås

15 ingredienser

1 h

”Inspirerad av en libanesisk tabbouleh kommer här en matig sallad som kan varieras i det oändliga - någon form av sädesslag tillsammans med hackade grönsaker och mängder mer örter! Serveras med mina bakade falaflar på gotlandslins, och en enkel yoghurtsås!” /Therese Elgquist

Ingredienser

portioner

Falafel på Gotlandslins

  • 2 dl linser, torkade (gotlandslins eller korallins)
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 2 dl färsk persilja (koriander eller basilika)
  • ca 1 msk rapsolja (kallpressad)
  • 0,5 tsk salt

Quinoasallad

  • 1 rödlök
  • 2 dl quinoa (vit)
  • 4 morötter
  • 1 zucchini (stor)
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 knippe färsk persilja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Myntayoghurtsås

  • 1 kruka mynta
  • 2 dl yoghurt (vegetabilisk fet sort, exempelvis turkisk havreyoghurt)

Gör så här

Falafel på Gotlandslins

  1. Koka linserna till falafeln enligt instruktionerna på förpackningen. Låt svalna. Mixa till en näst intill slät röra med resten av ingredienserna till falafeln.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Mixa ihop ingredienserna till falaflarna till en bitig röra. Forma ca 20 bollar och lägg på en bakplåt. Pensla med olja runt om för extra krisp. Baka i ugnen i 15 minuter, vänd sedan runt och baka i ytterligare 10 minuter. Låt svalna.

Quinoasallad

  1. Skiva rödlöken till quinoasalladen så tunt som möjligt, lägg i iskallt vatten i 30 minuter innan servering. Detta gör att löksmaken blir mildare, och inte så skarp.
  2. Koka upp quinoan i rikligt med vatten, häll av, skölj noga och täck sedan med nytt vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Koka upp igen och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Låt svalna.
  3. Tvätta morötter och zucchini. Skär i jämnstora tärningar. Fräs i lite olja i 4-5 minuter tills de mjuknat något. Salta och peppra.
  4. Häll ner i quinoan bland morötterna och zucchinin.
  5. Skölj persiljan och hacka fint. Häll av löken. Vänd ner persilja och lök i quinoablandningen.

Myntayoghurtsås

  1. Hacka myntan fint och blanda ner i yoghurten.

Servering

  1. Servera quinoasalladen med de bakade falaflarna och en klick yoghurtsås.