Purin med yozokaramell – japansk söt mjölkpudding

Purin med yozokaramell – japansk söt mjölkpudding
Foto: Tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Purin med yozokaramell – japansk söt mjölkpudding

9 ingredienser

45 m

Vad sägs om att avsluta middagen med en ljuvlig mjölkpudding?

Ingredienser

portioner

Karamell

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2 msk vatten, kokhett
  • 1 msk yuzujuice

Pudding

  • 1 vaniljstång
  • 6 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram en ugnsform med höga kanter där formarna får plats för vattenbad.

Karamell

  1. Börja med att koka upp socker med 1 matsked vatten till karamellen i en kastrull. Koka tills det blir karamelliserat och gyllenbrunt.
  2. Ta snabbt av från värmen och tillsätt 2 matsked kokhett vatten och rör ner 1 matsked yuzujuice. Ställ åt sidan.

Pudding

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda med mjölk och sjud upp till ca 60 grader.
  2. Blanda ägg, äggula och socker i en skål. Häll över den varma mjölken och rör till en jämn smet.
  3. Häll karamellsmet i botten på formarna och portionera ut mjölksmeten ovanpå.
  4. Lägg hushållspapper i botten på ugnsformen och ställ formarna ovanpå. Häll försiktigt ner varmt vatten i formen så att portionsformarna täcks till tre fjärdedelar.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Tag ut och låt svalna. Ställ i kylen.
  6. Dra en liten kniv runtom puddingen och vänd den upp och ned på en assiett.