Pumpasoppa, pepparrotskräm och picklad pumpa

0 röster
1 h + tid i kyl
4

Krämig pumpasoppa med pepparrotskräm och picklad pumpa blir en festlig rätt som passar så väl vardag som fest.

Visa mer
1 h + tid i kyl
4
4 portioner

Du behöver

Pumpasoppa

  • 1 kg butternutpumpa
  • 12 g sambal oelek
  • 15 g honung, flytande
  • 100 g smör (normalsalt 82%)
  • 10 g färsk timjan
  • 10 g färsk ingefära, riven
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 l vispgrädde (40%)
  • 1,5 citron

Pepparrotskräm

  • 1,5 dl crème fraîche
  • 5 g färsk pepparrot, riven
  • 0,5 citron

Picklad pumpa

  • 200 g butternutpumpa
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl citronsaft, pressad
  • 2 lagerblad
  • 2 rosépepparkorn
  • 10 g salt

Servering

  • bacon, stekt
  • crème fraîche
  • 25 g rödbetsgroddar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pumpasoppa
    Skala och tärna grovt 1 kg pumpa.
  2. Lägg pumpan på en plåt, eller i en ugnsform, och krydda med sambal oelek, honung, tempererat smör, plockad timjan, riven ingefära, salt och svartpeppar.
  3. Rosta i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
  4. Lägg den rostade pumpan i en kastrull och koka 10 minuter tillsammans med grädde.
  5. Smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar
  6. Pepparrotskräm
    Blanda crème fraiche med riven pepparrot och det yttersta lagret av citronskalet, finrivet.
  7. Picklad pumpa
    Skär pumpan i fina 1x1 cm stora tärningar och ånga, eller blanchera, dem till al dente.
  8. Kyl ner i isvatten direkt.
  9. Koka en 1-2-3 lag på vatten, socker och citronjuice.
  10. Lägg pumpan i lagen och tillsätt ett lagerblad och krossa i två rosepepparkorn. Lägg sedan i kyl minst 1 dygn innan den ska användas.
  11. Servering
    Bygg tallriken med picklad pumpa, krispigt bacon och crème fraiche i botten.
  12. Toppa med rödbetsgroddar.
  13. Häll upp den varma soppa i en såskanna och häll soppan i tallrikarna vid bordet.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...