Pumpapaj

Desirée Jaks KK 2024

Pumpapaj

12 ingredienser

30 min

Ta vara på säsongen råvaror och gör en god pumpapaj med brynt smör och kanel.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Pumpa

  • 400 g pumpa, skalad och tärnad (t.ex. Crown Prince)

Fyllning

  • 1 ägg
  • 70 g strösocker
  • salt [1 nypa]
  • 0,25 tsk malen kanel
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 90 g mjölk
  • 1 msk smör, brynt

Pajdeg

  • 400 g smördeg
  • 1 ägg (till pensling)

Servering

  • 0,25 tsk malen kanel
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Pumpa

  1. Koka pumpan mjuk och låt den sedan ånga av i kastrullen.
  2. Mixa eller passera pumpan till en slät puré.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg, socker, salt, kanel och muskot.
  2. Tillsätt mjölk och brynt smör.
  3. Rör ner pumpapurén till en homogen smet.
  4. Fördela fyllningen i portionsformar (ca 1 dl per form).
  5. Grädda på 180 grader i 10–15 minuter tills fyllningen precis har satt sig. Låt sedan pajerna svalna.

Pajdeg

  1. Höj ugnen till 200 grader.
  2. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek.
  3. Nagga degen och stansa ut rundlar som täcker formarna med ca 2 cm extra kant.
  4. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  5. Lägg smördegen som lock på varje paj och tryck fast.
  6. Pensla sedan locken med ägg.
  7. Grädda pajerna i ca 10 minuter tills de är gyllene.
  8. Låt sedan pajerna svalna.

Servering

  1. Blanda kanel med florsockret och pudra det över pajerna före servering.