Pulled pork burger med hemgjord BBQ-sås

6 röster
5-6 h
4

En riktigt lyxig pulled pork burgare med egen BBQ-sås, hembakat bröd, krispiga stripes av morot och en krämig coleslaw!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
5-6 h
4
4 portioner

Du behöver

Barbecue-sås

  • 5 dl oxfond
  • 1 dl dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl worcestershiresås
  • 3 dl passerade tomater
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk whiskey

Köttet

  • 800 g fläskkarré, benfri
  • 2 gula lökar
  • 0,5 vitlök
  • 2 tsk salt
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk svartpeppar, malen
  • 2 msk whiskey, rökig
  • 400 ml barbecuesås

Bröd

  • 5 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 40 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 1 msk honung, flytande
  • 1,5 durumvetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 9 dl vetemjöl

Morots-strips

  • 5-7 morötter
  • 1 msk olivolja
  • Salt

Coleslaw-sallad

  • 3 dl vitkål, strimlad
  • 3 dl morot, riven
  • 4 dl majonnäs
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. BBQ-sås
    Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull, rör om under uppkokning.
  2. Låt sjuda i 1–1 ½ timmar tills den har tjocknat och rör om ofta.
  3. Köttet
    Lägg köttbiten i en slowcocker. Tillsätt kryddorna och vänd runt köttbiten i det.
  4. Skala och skär upp gul lök i klyftor och lägg runt köttet.
  5. Skala vitlöksklyftorna och dela vardera en gång och sprid ut runt köttet.
  6. Häll whiskeyn och 400 ml av din egengjorda barbecue-sås över köttet.
  7. Ställ slowcockern på ”high” och tillaga i 5 timmar (om köttbiten är tjock – dela på den).
  8. Ta ur köttet och lägg i en form med höga kanter. Sära på köttet med två gafflar.
  9. Brödet
    Smula ner jästen i en bunke.
  10. Värm vatten och mjölk fingervarmt.
  11. Blanda jästen med vattnet och mjölken. Tillsätt övriga ingredienser. Degen skall vara ganska lös.
  12. Strö ett par matskedar mjöl över. Låt jäsa under bakduk i 1–1 ½ timmar.
  13. Värm upp ugnen till 240°.
  14. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet. Ta ur degen ur bunken försiktigt. Knåda inte!
  15. Strö ut ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut degen försiktigt, dela den i ca 5–6 bitar (forma försiktigt till rektanglar).
  16. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper under duk. Låt vila i ca. 10 minuter i rumstemperatur.
  17. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 min. Låt svalna på galler utan duk.
  18. Morots-strips
    Sätt ugnen på 240°.
  19. Skär morötterna i centimetertjocka strimlor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  20. Häll på olivoljan. Salta efter smak.
  21. Rör om/vänd om så att morots-stripsen får olja och salt på alla sidor. Sätt plåten i mitten av ugnen i ca. 20 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
  22. Coleslaw
    Strimla vitkålen och riv morötterna, lägg i en bunke.
  23. Tillsätt majonnäsen samt salt och peppar. Rör om tills allt är blandat ordentligt. Serveras kall.
2 oktober 2018

Laddar fler recept