Puffad quinoakaka

Puffad quinoakaka
Foto: Tv4

Puffad quinoakaka

Av: Jannicke - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h + 2 h koktid

Puffad quinoakaka med två sorters mousse, choklad och dulce de leche kommer göra sig fint som helgens lyxiga efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rabarbermousse

  • 1 gelatinblad
  • 125 g rabarber
  • 25 g strösocker
  • 100 g grädde

Jordgubbsmousse

  • 1 gelatinblad
  • 150 g jordgubbar
  • 25 g strösocker
  • 100 g grädde

Chokladkräm

  • 75 g choklad (55%)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 100 g florsocker

Dulce de leche

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • vatten
  • ev grädde

Puffad quinoabotten

  • 50 g vit bakchoklad
  • 50 g quinoapuffar

Dekoration

  • pistagenötter, hacakde
  • jordgubbar, skivade

Gör så här

Rabarbermousse

  1. Blötlägg gelatinbladet i vatten.
  2. Skiva rabarbern tunt och mixa bitarna sedan till en puré. Värm purén tillsammans med gelatinbladet och sockret tills allt smält samman. Ställ till sidan och låt svalna.
  3. Vispa grädden och vänd ner den avsvalnade purén. Fyll formar och ställ i kylen tills de är dags att montera efterrätten.

Jordgubbsmousse

  1. Blötlägg gelatinbladet.
  2. Mixa jordgubbarna till enpuré. Värm purén tillsammans med gelatinbladet och sockret tills det smält samman. Ställ till sidan och låt svalna.
  3. Vispa grädden och vänd ner den avsvalnade purén. Fyll formar och ställ i kylen till det är dags att montera efterrätten.

Chokladkräm

  1. Smält chokladen i vattenbad, låt svalna lite.
  2. Vispa smöret och florsockret fluffigt, vänd ner chokladen.

Dulce de leche

  1. Koka burken med kondenserad mjölk i vatten i 2 timmar. Låt svalna.
  2. Späd eventuellt med grädde om den är för tjock.

Puffad quinoabotten

  1. Smält chokladen i vattenbad och blanda med quinoapuffarna.
  2. Dela upp blandningen i 4 lika stora formar, eller på bakplåtspapper. Låt svalna.

Montering

  1. Varva rabarbermousse och jordgubbsmousse på quinoabottnarna, spritsa chokladkrämen och dulce de lechen runt.
  2. Dekorera med skivade jordgubbar och strö över lite hackade pistagenötter.