Puffad quinoakaka

Puffad quinoakaka
Foto: Tv4

Puffad quinoakaka

1

14 steg att laga

18 ingredienser

1 h + 2 h koktid

Puffad quinoakaka med två sorters mousse, choklad och dulce de leche kommer göra sig fint som helgens lyxiga efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Rabarbermousse

  • 1 gelatinblad
  • 125 g rabarber
  • 25 g strösocker
  • 100 g grädde

Jordgubbsmousse

  • 1 gelatinblad
  • 150 g jordgubbar
  • 25 g strösocker
  • 100 g grädde

Chokladkräm

  • 75 g choklad (55%)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 100 g florsocker

Dulce de leche

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • vatten
  • ev grädde

Puffad quinoabotten

  • 50 g vit choklad
  • 50 g quinoapuffar

Dekoration

  • pistagenötter, hacakde
  • jordgubbar, skivade

Gör så här

  1. Rabarbermousse
    Blötlägg gelatinbladet i vatten.
  2. Skiva rabarbern tunt och mixa bitarna sedan till en puré. Värm purén tillsammans med gelatinbladet och sockret tills allt smält samman. Ställ till sidan och låt svalna.
  3. Vispa grädden och vänd ner den avsvalnade purén. Fyll formar och ställ i kylen tills de är dags att montera efterrätten.
  4. Jordgubbsmousse
    Blötlägg gelatinbladet.
  5. Mixa jordgubbarna till enpuré. Värm purén tillsammans med gelatinbladet och sockret tills det smält samman. Ställ till sidan och låt svalna.
  6. Vispa grädden och vänd ner den avsvalnade purén. Fyll formar och ställ i kylen till det är dags att montera efterrätten.
  7. Chokladkräm
    Smält chokladen i vattenbad, låt svalna lite.
  8. Vispa smöret och florsockret fluffigt, vänd ner chokladen.
  9. Dulce de leche
    Koka burken med kondenserad mjölk i vatten i 2 timmar. Låt svalna.
  10. Späd eventuellt med grädde om den är för tjock.
  11. Puffad quinoabotten
    Smält chokladen i vattenbad och blanda med quinoapuffarna.
  12. Dela upp blandningen i 4 lika stora formar, eller på bakplåtspapper. Låt svalna.
  13. Montering
    Varva rabarbermousse och jordgubbsmousse på quinoabottnarna, spritsa chokladkrämen och dulce de lechen runt.
  14. Dekorera med skivade jordgubbar och strö över lite hackade pistagenötter.